Θέση πήρε ο ΟΗΕ για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, ο Ισπανός Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, κάλεσε την Τετάρτη με ανακοίνωσή του «σε αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων», χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σκιτσάρεται ο προφήτης Μωάμεθ.

Ο Μορατίνος τόνισε πως παρακολουθεί «με βαθιά ανησυχία τις αυξανόμενες εντάσεις και τα κρούσματα μισαλλοδοξίας που προκάλεσε η δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα και βαθιά προσβλητικά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του. Σχολίασε, δε, πως «τα εμπρηστικά σκίτσα προκάλεσαν επίσης πράξεις βίας εναντίον αθώων αμάχων που υπέστησαν επιθέσεις εξαιτίας της θρησκείας τους, της πίστης τους ή της εθνότητάς τους».

«Οι προσβολές σε βάρος θρησκειών και ιερών θρησκευτικών συμβόλων προκαλούν το μίσος και τον εξτρεμισμό, οδηγώντας στην πόλωση και στο θρυμμάτισμα της κοινωνίας», εκτίμησε ο Μορατίνος.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της τελετής για την απότιση φόρου τιμής, ο Μακρόν υπερασπίστηκε τα σκίτσα του προφήτη μετά τη δολοφονία τη 16η Οκτωβρίου ενός γάλλου καθηγητή ιστορίας, του Σαμιέλ Πατί, που είχε δείξει τέτοια σκίτσα κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης. Όπως ήταν αναμενόμενο, σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν με οργή, κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις εναντίον των δηλώσεων και της στάσης του προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει εκστρατείες μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

«Σιχαμερά τα σκίτσα του Charlie Hebdo»

Νέα σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά του Γάλλου προέδρου και του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη δεν αξίζουν αυτές οι βάρβαρες, προκλητικές και γεμάτες μίσος πολιτικές του Μακρόν και όσων έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «σιχαμερά» τα σκίτσα του γαλλικού περιοδικού και είπε ότι «ούτε καν θα τα δω». «Είναι θέμα τιμής για εμάς να σταθούμε απέναντι στις επιθέσεις κατά του προφήτη», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος και έκανε λόγο για μια περίοδο στην οποία «η εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ, στους μουσουλμάνους και η έλλειψη σεβασμού στον προφήτη εξαπλώνεται σαν τον καρκίνο ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις