Το Βερολίνο προχωρά σήμερα, 9/11, στην παρουσίαση του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ενώ εξετάζεται και η προτεραιότητα με την οποία θα παραχθεί στον κόσμο. Συγκεκριμένα, το πρώτο εμβόλιο που θα βοηθά στην άμυνα του οργανισμού κατά της covid-19, πρόκειται να εγκριθεί το νωρίτερο το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε το πρόγραμμα εμβολιασμού, που θα παρουσιαστεί από τις υγειονομικές αρχές της Γερμανίες, θα υιοθετηθεί. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως προηγουμένως θα έχει διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του.

Σχετικά με την προτεραιότητα των πολιτών στο εν λόγω εμβόλιο, το ινστιτούτο επιδημιολογίας της Γερμανίας, Robert Koch, θα παραθέσει τα επιχειρήματα για τον καθορισμό της, με πληροφορίες να θέλουν την προτεραιότητα να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ο Γενς Σπαν, Γερμανός υπουργός Υγείας, υπογράμμισε πως το 40% του πληθυσμού, ανήκει στις ομάδες αυτές.

Ένα έγγραφο 15 σελίδων του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας κατατέθηκε σχετικά, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως

«Υποθέτοντας ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί μια ευνοϊκή αναλογία κινδύνου-οφέλους, οι πρώτες εγκρίσεις αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Στο σχετικό έγγραφο αναγράφονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες, που θα παράγουν τα συνολικά επτά εμβόλια που αναμένεται να εγκριθούν, και οι οποίες είναι: Biontech, Moderna, Astra-Zeneca και Curevac.

Επιπροσθέτως, το εν λόγω έγγραφο τονίζει: «Ακόμα και με μια ταχεία διαδικασία έγκρισης, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην «απόδειξη της αποτελεσματικότητας, της φαρμακευτικής ποιότητας και της ασφάλειας του εμβολίου».

Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί πως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού, ενώ οι ομοσπονδιακές πολιτείες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία κέντρων εμβολιασμού.

Τέλος, ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνουν τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί, θα είναι δωρεάν και εθελοντικός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις