Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό ανακοίνωσε την Δευτέρα (09/11) σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου Υγείας λίγη ώρα αφότου οι εταιρείες Pfizer Inc and BioNTech γνωστοποίησαν ότι το πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσουν είναι περισσότερο από το 90% αποτελεσματικό.

Τα δεδομένα των παρατηρήσεων δείχνουν ότι το εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού είναι αποτελεσματικό περισσότερο από το 90%, δήλωσε η σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας και διευθύντρια του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου θεραπείας και προληπτικής ιατρικής Αξάνα Ντράπκινα.

«Με εντολή του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας πραγματοποιούμε ελέγχους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V, σε όσους εμβολιάστηκαν. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει επίσης το 90%. Η εμφάνιση ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου είναι καλή είδηση για όλους» δήλωσε η Ντράπκινα σχολιάζοντας την ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer για τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά της Covid-19.

Το εμβόλιο της Pfizer είναι 90% αποτελεσματικό

Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, το γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση ότι το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι “αποτελεσματικό κατά 90%”.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), “επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση” και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Σε σχετικό του σημείωμα, ο Albert Bourla, CEO της Pfizer, κάνει λόγο για ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς την κυκλοφορία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

“Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε έγκριση από τον FDA, βασισμένοι αποκλειστικά στο κριτήριο της αποτελεσματικότητας. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για την ασφάλεια, τα οποία συνεχίζουμε να συλλέγουμε”.

“Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε έναν διάμεσο διμήνου για τα δεδομένα ασφαλείας, μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ παράγουμε επίσης δεδομένα για να δείξουμε ότι μπορεί να παραχθεί με βάση τα ποιοτικά στάνταρτς.

“Αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιοτική παραγωγή είναι οι τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να καταθέσουμε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου”, υπογραμμίζει ο Bourla.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις