Pfizer: Oı ελπιδοφόρες εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Πότε θα έρθει στην Ελλάδα [vid]
Mία πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στη μάχη κατά του κορονοϊού κάνει από το μεσημέρι της Δευτέρας (9-11) τον γύρο του διαδικτύου. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών το εμβόλιο που παρασκευάζουν, είναι αποτελεσματικό κατά 90%. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα… όμως πρόκειται για πολύ θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενα, να δώσουν πολλές ελπίδες, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα προχωράμε μπροστά», ήταν η πρώτη αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Νωρίτερα, την ικανοποίησή της για τα ενθαρρυντικά νέα που προήλθαν από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech όσον αφορά στην ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου κατά του κορονοϊού εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του COVID19» σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Τwitter συμπληρώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί».
Η BioNTech εντόπισε γρήγορα 20 πιθανά εμβόλια και άρχισε να τα δοκιμάζει σε τρωκτικά. Ωστόσο η γερμανική εταιρεία δεν είχε την εμπειρία και τους πόρους για να πραγματοποιήσει γρήγορα μια σημαντική κλινική δοκιμή. Έτσι ο κ. Σαχίν κάλεσε την Pfizer. Οι δύο εταιρείες εργάζονταν για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης από το 2018 και εντός μιας μόνο ημέρας οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν με ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Μετά από πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι δύο υποψήφια εμβόλια παρήγαγαν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων κατά του ιού και ισχυρών ανοσοκυττάρων γνωστών ως Τ κύτταρα. Επέλεξαν αυτό με τις λιγότερες παρενέργειες για να ξεκινήσουν μια δοκιμή με περισσότερους από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Γερμανία. Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία επέκτεινε τη δοκιμή σε 44.000 εθελοντές. Εκείνη την περίοδο οι δύο εταιρείες βρέθηκαν κάτω από ασφυκτικές πιέσεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καθώς η κυβέρνησή του είχε βάλει ως στοίχημα την κυκλοφορία εμβολίου πριν τις εκλογές. «Κάθε φορά που μιλούσα με τον πρόεδρο του έλεγα ότι δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα, αλλά θα το κάναμε όσο γρήγορα μας επιτρέπει η επιστήμη», δήλωσε ο Δρ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Great news from @pfizer & @BioNTech_Group on the successful results of their latest clinical trial for a #COVID19 vaccine. European science works!@EU_Commission to sign contract with them soon for up to 300 million doses.
Let's keep protecting each other in the meantime. — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 9, 2020
300 εκατ. δόσεις για την ΕΕ
Ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους για να προμηθευτεί έως και 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου και διεμήνυσε το εξής: «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο». Συγκεκριμένα, η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εταιρείες Pfizer και Biontech περιλαμβάνει αρχικά την παρασκευή 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν ακόμη 100 εκατ. Όπως διαβεβαιώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα εντός των επόμενων ημερών. Η Ελλάδα αναμένεται να πάρει και αυτή το μέρος που της αναλογεί από τη συμφωνία, όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή του εμβολίου Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΕΕ θα πάρει 300 εκατ. δόσεις, η Ιαπωνία 120 εκατ. δόσεις, οι ΗΠΑ 100 εκατ. δόσεις (με οψιόν γαι 500 εκατ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο 30 εκατ. δόσεις.Μόσιαλος: Αρχές Ιανουαρίου στην Ελλάδα
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για εντυπωσιακά νέα κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από τη Pfizer και τη γερμανική BioΝΤech, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα αναμένεται αρχές Ιανουαρίου. Το 90% αποτελεσματικότητα είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50% είπε ο κ. Μόσιαλος προσθέτοντας όμως ότι δεν ξέρουμε αν αυτό το εμβόλιο θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις βαριές περιπτώσεις. Ανέφερε δε ότι θα μάθουμε τα δεδομένα πριν το τέλος της χρονιάς οπότε και η Pfizer θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει επίσης να δούμε πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία από το εμβόλιο κι αν εκτός από το να μας προστατεύει, θα εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορωνοϊό. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα ανέφερε ότι πιστεύει στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες. «Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος. Τέλος, τόνισε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca ενώ μιλώντας για το 2ο γενικό lockdown που ισχύει σε όλη τη χώρα είπε ότι την αποτελεσματικότητα του θα την κρίνει η μείωση στην πίεση του ΕΣΥ.Μέρκελ: Πρώτα θα εμβολιαστεί το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του Open από το Βερολίνο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ομάδες υψηλού κινδύνου». Όσον αφορά το πότε θα έχουμε νικήσει τον κορονοϊό και θα αποσυρθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Όταν το 60% με 70% του πληθυσμού έχει αντισώματα από το εμβόλιο ή από μόλυνση, όμως δεν θα υπάρξει σύντομα χαλάρωση των μέτρων. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα», σημείωσε. Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Γερμανία οργανώνει ήδη 60 κέντρα μαζικών εμβολιασμών και συστήνει πρωτόκολλο προτεραιότητας (δηλ. ποιες κατηγορίες θα εμβολιαστούν πρώτα). Αυτά τα κέντρα χρειάζονται διότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χρειάζεται ειδικές θερμοκρασίες για να διατηρείται.H παρασκευή του εμβολίου
Οι προσπάθειες παρασκευής του εμβολίου ξεκίνησαν στο Μάιντς της Γερμανίας, στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Ούγκουρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, διάβασε για τον ιό στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Lancet που τον κυρίευσε τρόμος. «Ήξερα σχεδόν αμέσως ότι αυτή η νόσος θα μας επηρέαζε», είπε ο κ. Σαχίν σε συνέντευξή του. Την ίδια μέρα, εντοπίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις του ιού στη Γαλλία. Η BioNTech χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που δεν είχε εγκριθεί ποτέ για χρήση σε ανθρώπους. Παίρνει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και το εγχέει σε μυϊκά κύτταρα, τα οποία το αντιμετωπίζουν σαν οδηγία για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού. Οι πρωτεΐνες στη συνέχεια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιστεύεται ότι οδηγούν σε μακροχρόνια προστασία έναντι του ιού. Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Moderna, χρησιμοποιούν επίσης την “τεχνολογία” mRNA.