Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας «επισημάνθηκε ότι η ανακοίνωση των προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας και του πρωθυπουργού της Αρμενίας της 9ης Νοέμβριου εφαρμόζεται και η κατάσταση στην περιοχή γενικά έχει σταθεροποιηθεί». Οι Πούτιν και Μακρόν υπογράμμισαν επίσης ότι είναι αναγκαίο να επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή των προσφύγων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να διατηρηθούν οι χριστιανικές εκκλησίες. Επίσης συζήτησαν ζητήματα από κοινού συνεργασίας στον τομέα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Αρμένιοι καίνε τα σπίτια τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να μην πέσουν στα χέρια των Αζέρων

Σκηνές ξεριζωμού εκτυλίσσονται στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που μέχρι σήμερα κατοικούνταν από Αρμένιους και από τις 15 Νοεμβρίου περιέρχονται στον έλεγχο των Αζέρων, μετά την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη ανάμεσα σε Μπακού και Γεραβάν, υπό την αιγίδα της Μόσχας.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι ένα τμήμα του θύλακα, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αζερικών δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, προβλέπει την ασφαλή μετακίνηση των αρμενικών πληθυσμών των συγκεκριμένων περιοχών προς τα υπόλοιπα τμήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα οποία παραμένουν εκτός της κυριότητας των Αζέρων.

Τις τελευταίες ημέρες, Αρμένιοι που εγκαταλείπουν τα χωριά που θα περάσουν στα χέρια των Αζέρων, πυρπολούν τα σπίτια τους πριν πάρουν τον δρόμο για την Αρμενία.

To BBC βρέθηκε δίπλα στους Αρμένιους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν και να κάψουν τα σπίτια τους και κατέγραψε τις μαρτυρίες τους.

«Έχτισα αυτό το σπίτι από την αρχή, πώς μπορώ να το αφήσω τώρα;», περιγράφει ένας Αρμένιος στην περιοχή Karvachar. Στα πλάνα φαίνεται να μεταφέρει σε ένα φορτηγό έπιπλα, ντουλάπια και μία τουαλέτα. «Πήρα ο,τιδήποτε μπορούσα και τώρα είμαι έτοιμος να το κάψω. Αν δεν μπορούν να μείνουν τα παιδιά μου σε αυτό το σπίτι, τότε κανένας δε μπορεί να εγκατασταθεί εδώ», συμπληρώνει.

«Ο πόνος μου είναι τόσο μεγάλος, που δεν μπορώ να τον περιγράψω. Έχω επτά παιδιά, αλλά πλέον δεν έχω σπίτι», συμπληρώνει.

H κάμερα του BBC πλησιάζει και έναν στρατιωτικό. Δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει την νέα πραγματικότητα. «Πως είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τα μέρη μας; Αυτός είναι ο τόπος μας. Ήταν δικό μας και θα είναι δικό μας», περιγράφει.

Οι Αρμένιοι κατέχουν αυτήν την περιοχή από το 1993. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Δεν θέλουμε να φύγουμε. Είναι μεγάλη απώλεια για εμάς».

Πάνω από 4.000 νεκροί και 8.000 τραυματίες

Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 8.000, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια σύσκεψης που είχε ως θέμα την επίλυση ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα στην περιοχή αυτήν, μετά την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ότι έχουν καταστραφεί πολλά πολιτιστικά μνημεία και αστικές υποδομές και ότι οι κάτοικοι του θα χρειασθούν πρόσθετη βοήθεια. Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν σταματήσει πλήρως, όπως και ότι η τριμερής ανακοίνωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, του πρωθυπουργού της Αρμενίας και του Ρώσου πρόεδρου που έγινε στις 9 Νοεμβρίου, «επέτρεψε να σταματήσει η αιματοχυσία και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση». Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η λέξη «διένεξη» δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για την περιγραφή της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι σύντομα όπως είπε «θα συζητάμε άλλα ζητήματα, ένα εκ των οποίων, φυσικά και το πιο επίκαιρο, είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε ότι τα ανθρωπιστικά προβλήματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εντείνονται καθημερινά, καθώς ανακύπτουν προβλήματα με την επιστροφή των προσφύγων. Είπε επίσης, ότι μέσα σε διάστημα τριών ημερών έχουν μεταφερθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ 1.100 στρατιωτικοί της ειρηνευτικής δύναμης.

Η συνθηκολόγηση

Η συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπεγράφη τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου. Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Ο χάρτης στην περιοχή μετά τη συμφωνία:

Αρμενία: «Οδυνηρή» συμφωνία

Η δήλωση του Αρμένιου Πρωθυπουργού έγινε με ανάρτηση στο facebook στην οποία ενημέρωνε ότι η συμφωνία θα ετίθετο σε ισχύ στη 1 τα ξημερώματα Τρίτης (τοπική ώρα) δίνοντας τέλος στις αιματηρές εχθροπραξίες των τελευταίων έξι εβδομάδων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Περιγράφοντας ο Αρμένιος πρωθυπουργός την απόφαση ως «ανείπωτα οδυνηρή για εμένα προσωπικά και το λαό μου» εξήγησε ότι ήταν αποτέλεσμα «εις βάθος ανάλυσης της στρατιωτικής κατάστασης» με τον αζέρικο στρατό να έχει σημειώσει πλέον σημαντικές επιτυχίες. Επρόκειτο για «την καλύτερη δυνατή λύση στην παρούσα κατάσταση» έγραψε στην ανάρτησή του.

Αζερμπαϊτζάν: Συμφωνία – ορόσημο

Για το Αζερμπαϊτζάν η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο. Η τριμερής συμφωνία αποτελεί «ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. «Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο Αλίεφ. Ο Αζέρος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις