Της Μαριάννας Χιονά

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ξαναγράψει μέρος του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και οργισμένες αντιδράσεις στη χώρα. Η απόφαση αυτή αφορά στο άρθρο 24, μέρος του νομοσχεδίου με τίτλος «Νόμος καθολικής ασφάλειας» που προσφέρει άνευ προηγουμένου κάλυψη στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διατάξεις του νόμου, ο οποίος συζητείται στη γαλλική βουλή, θα καταστεί παράνομη η δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή βίντεο αστυνομικών εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόθεση προσβολής της φυσικής η νοητικής κατάστασης του αστυνομικού. Το νομοσχέδιο, το οποίο κέρδισε την υποστήριξη του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, αλλά πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, θα τιμωρούσε τους παραβάτες με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους και ένα μεγάλο πρόστιμο (45.000 ευρώ).

Η κυβέρνηση θα προτείνει «να ξαναγραφεί ολοκληρωτικά από την αρχή» το αμφισβητούμενο άρθρο, είπε σήμερα βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, Κριστόφ Καστάνερ. «Γνωρίζουμε ότι οι αμφιβολίες εξακολουθούν να υφίστανται και πρέπει να τις ξεπεράσουμε γιατί όταν μια τέτοια παρανόηση εντείνεται σε ένα τόσο θεμελιώδες θέμα, έχουμε το καθήκον να την αποσαφηνίσουμε,  δήλωσε ο Καστάνερ, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

«Δεν πρόκειται για απόσυρση ούτε αναστολή, αλλά για την πλήρη επανασύνταξη του κειμένου», υπογράμμισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μια «πρόταση που θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση».

Δημοσιογράφοι και ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχίες ότι η προτεινόμενη νομοθεσία παραβιάζει σοβαρά τόσο τα μέσα ενημέρωσης, όσο και την ικανότητα του κοινού να διατηρεί αρχείο της αστυνομικής βίας.

Συγκρούσεις για το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, στη Γαλλία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην υπέρμετρη αστυνομική βία και κυρίως στο νέο νομοσχέδιο περί ασφάλειας. Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Λίλ, τη Ρεν, το Στρασβούργο και άλλες πόλεις με χιλιάδες κόσμου να κατεβαίνουν στους δρόμους υπό το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση».

Πολλοί έφεραν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Ποιος θα μας προστατεύσει από την αστυνομία;» και «Σταματήστε τη βία της αστυνομίας».

Τις ονόμασαν «πορείες για τις συνταγματικές ελευθερίες». Σε 500.000 άτομα υπολογίζουν το σύνολο των διαδηλωτών το Σάββατο οι διοργανωτές, με 200.000 μόνο στο Παρίσι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν συνολικά 133.000 άτομα, από τους οποίους περίπου 46.000 στο Παρίσι. Αναμφισβήτητα πρόκειται πάντως για την πλέον μαζική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων.

«Είναι ο λαός της ελευθερίας που διαδηλώνει, για να πει στην κυβέρνηση ότι δεν θέλει το νόμο της για την καθολική ασφάλεια, ότι αρνείται τη γενικευμένη επιτήρηση και τα ντρόουνς, ότι θέλει να μαγνητοσκοπεί και δημοσιοποιεί τις παρεμβάσεις των αστυνομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά το συντονιστικό όργανο των δημοσιογραφικών συνδικάτων και των ενώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (StopLoiSécuritéGlobale).

Κάνει πίσω ο Μακρόν

Σύμφωνα με τους διοργανωτές περίπου 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Βαστίλης. Στη γαλλική πρωτεύουσα η πορεία ήταν ειρηνική έως τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε οι διαδηλωτές έφθασαν στην πλατεία της Βαστίλης. Εκεί αναμείχθηκαν ταραξίες και ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια με φωτιές, σπασμένες βιτρίνες, άγριο ξυλοδαρμό και λύσσα και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν διαδηλωτές και αστυνομικοί και να γίνουν 81 συλλήψεις.

Για λίγα λεπτά επικράτησε χάος. Τα πλακάτ διαμαρτυρίας με τη φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έγραφαν «Νταρμανέν έξω- OUT». Όμως πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιόνται εάν τέτοια επεισόδια ζημιώνουν τελικά τον υπουργό, ή μήπως θα μπορούσαν και να τον ενισχύσουν τελικά στην επιμονή του να διατηρήσει τον διαμφισβητούμενο νόμο για την καθολική ασφάλεια και την προστασία των αστυνομικών.

Οι σφοδρές αντιδράσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ετοιμάζεται να οπισθοχωρήσει. Σε πρόσφατη μάλιστα δήλωσή του, μετά από εικόνες αστυνομικής βίας, ο ίδιος ο πρόεδρος είπε πως προκαλούν «ντροπή». Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να επανεξεταστεί ο νόμος «συνολικής ασφάλειας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις