Ανησυχία προκαλεί στην Κωνσταντινούπολη ένα όργιο φημών για μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας κατά του δημάρχου, Εκρέμ Ιμάμογλου. Πηγές από το δήμο της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσαν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι η αστυνομία τους προειδοποίησε για ένα τέτοιο σχέδιο. Τα μέτρα ασφαλείας του προερχόμενου από την κεμαλική αντιπολίτευση Ιμάμογλου, που έχει έρθει σε κόντρα πολλές φορές με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύθηκαν μετά τις φήμες ότι τζιχαντιστές του ISIS σχεδιάζουν να τον δολοφονήσουν, όπως ανέφερε το OdaTV.

To ίδιο δίκτυο υποστήριξε ότι από τις 23 Νοεμβρίου 2020 έχουν δοθεί εντολές στους σωματοφύλακες του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης να είναι «πιο προσεκτικοί». Ένα άλλο δίκτυο, το Halk TV ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές που φέρονται να σχεδιάζουν την επίθεση κατά του Ιμάμογλου δεν έχουν ακόμη συλληφθεί. Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα Sozcu ότι ο Ιμάμογλου απειλείται με δολοφονική επίθεση.

«Έχουμε λάβει μια αναφορά από τις υπηρεσίες πληροφοριών, στην οποία υπάρχουν κι άλλα ονόματα. Αλλά δεν πρόκειται για μια επιβεβαιωμένη ή επικαιροποιημένη πληροφορία, αλλά για μη επιβεβαιωμένη», ανέφεραν. H ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης διαψεύδει πάντως τις πληροφορίες αυτές.

Ποιος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο Ιμάμογλου γεννήθηκε στην πόλη Πλάτανα (σημερινό Ακτσααμπάτ) του νομού Τραπεζούντας της Τουρκίας. Αποφοίτησε από το Λύκειο της πόλης και από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από όπου έλαβε πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ως μαθητής, έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Εργάστηκε ως μάνατζερ στην ποδοσφαιρική ομάδα αλλά και στην ομάδα μπάσκετ της Τραπεζούντας.

Το 2008 έγινε μέλος στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Συγκέντρωσε το 50.44% των ψήφων στις τουρκικές δημοτικές εκλογές του 2014 και εξελέγη δήμαρχος του Μπεϊλικντουζού. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Με τη σύζυγό του

Εκλογές Μαρτίου 2019

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου υπήρξε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στο δήμο της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου του 2019, όπου και επικράτησε με 4.169.765 ψήφους έναντι 4.156.036 που έλαβε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαφορά μόλις 13.729 ψήφων, μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων μετά από το αίτημα του κόμματος του Ερντογάν AKP.

Στις 19 Απριλίου του 2019, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές με παρότρυνση του κυβερνώντος κόμματος. Οι επαναληπτικές εκλογές έγιναν στις 23 Ιουνίου του 2019. Το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP κατήγγειλε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ως «ξεκάθαρη δικτατορία».

Εκλογές Ιουνίου 2019

Στις 23 Ιουνίου 2019 έλαβαν χώρα οι επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες ο Ιμάμογλου επικράτησε για δεύτερη φορά με ποσοστό 54,03% των ψήφων. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,09%. Η διαφορά ψήφων ανήλθε σε 777.000. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται νικητής σε 28 από τις 39 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Στα τέλη Μαρτίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναδεικνυόταν νικητής σε 16 από αυτές. Αντίστοιχα, ο Γιλντιρίμ έχασε 13 περιφέρειες σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου.

Στην Μπεσίκτας, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε ποσοστό 83%, ενώ κατέγραψε ποσοστά 81% και 79% σε δύο ακόμη γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε τουλάχιστον 230.000 ψήφους, σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε περίπου 630.000, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά κατά 5,2%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις