Αν και η σημερινή έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊου έδωσε ελπίδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έσπευσε να προειδοποιήσει ότι μόνο τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και όχι τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορoνοϊού.

«Τα εμβόλια είναι ένα σημαντικό εργαλείο, θα είναι πολύ βοηθητικά, αλλά η επίδραση του εμβολίου όσον αφορά τη δημιουργία ενός κάποιου είδους ανοσοποιητικού φραγμού βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά» δήλωσε η δρ Μάργκαρετ Χάρις απαντώντας σε ερώτηση που της έγινε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη για το αν τα εμβόλια κατά της COVID-19 έρχονται την κατάλληλη ώρα ώστε να προληφθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη.

«Αυτά που πρέπει να γίνουν για να προληφθεί μια αύξηση, μια ανοδική τάση, μια έξαρση, ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε, είναι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία» σημείωσε.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Μ. Βρετανία

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε έγκριση επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της Pfizer. Το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου 2020, άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες δόσεις στα προβλεπόμενα νοσοκομεία. Η σημερινή ημέρα έχει ονομαστεί «V-Day» από τη λέξη vaccination και προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους άνω των 80, τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό γηροκομείων και υγειονομικούς.

Ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού, ημέρα της νίκης, «η εβδομάδα που έρχεται είναι ιστορική». Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά «κέντρα» που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιίρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών. «Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο», ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

Η 90χρονη Margaret Keenan είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech κατά της covid-19. Η Keenan, που ζει στο Κόβεντρι εδώ και 60 χρόνια αλλά κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία, έκανε το εμβόλιο στις 6:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο νοσοκομείο της πόλης.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19» δήλωσε η 90χρονη. «Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το νέο έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς».

Ο εμβολιασμός της ηλικιωμένης έγινε σε ζωντανή σύνδεση, με τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και την ίδια να τους χαρίζει ένα πλατύ χαμόγελο, ακόμη και πίσω από τη μάσκα.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις