Δεκαοχτώ φοιτητές/τριες και ένας ακαδημαϊκός του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (METU) βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια επειδή διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε πορεία Υπερηφάνειας (Pride) στον πανεπιστημιακό χώρο, την οποία η διεύθυνση του Πανεπιστημίου είχε παρανόμως απαγορεύσει.

Τα 19 άτομα κατηγορούνται για «συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση» και «αποτυχία διάλυσης συγκέντρωσης παρά τις προειδοποιήσεις». Παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2019, το Διοικητικό Δικαστήριο της Άγκυρας αποφάνθηκε την άρση της γενικής απαγόρευσης όλων των δραστηριοτήτων της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας στην Άγκυρα, που είχε εισαχθεί όταν είχε κηρυχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η διεύθυνση του πανεπιστημίου βασίστηκε σε αυτήν νομικά προκειμένου να σταματήσει την πραγματοποίηση της ετήσιας Πορείας της Υπερηφάνειας.

Παρά επίσης τις εκκλήσεις που δέχθηκαν ώστε να διασφαλίσουν ότι η πορεία θα πραγματοποιηθεί, οι πανεπιστημιακές αρχές κάλεσαν την αστυνομία να διαλύσει τους φοιτητές/τριες εκείνη την μέρα. Ενώ κάθονταν ειρηνικά στο γρασίδι, ήρθαν αντιμέτωποι/ες με σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Πολλοί/ες τραυματίστηκαν, και πολλοί/ες κρατούνται αυθαίρετα.

Ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2020, ακόμα ένα διοικητικό δικαστήριο στην Άγκυρα ανέτρεψε την παράνομη απαγόρευση του πανεπιστημίου και επιβεβαίωσε πως δεν είχε καμία νομική υπόσταση.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα βγει αύριο Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου. Αναμένοντας την απόφαση οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώνονται για να απαιτήσουν την αθώωση των 19 υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετείχαν στην παρέλαση της Υπερηφάνειας (Pride) το 2019.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν την αθώωση τους

«Το καλοκαίρι του 2019, φοιτητές/τριες και άλλοι/ες, συμμετείχαν ειρηνικά σε μία γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης, στην οποία ήρθαν αντιμέτωποι/ες με σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα της αστυνομίας. Δεκαεννέα από αυτούς/ες σύρθηκαν ως τα δικαστήρια με αβάσιμες ποινικές κατηγορίες και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με ποινές φυλάκισης,» δήλωσε ο Nils Muižnieks, Διευθυντής για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η απαγόρευση της πορείας Υπερηφάνειας στερείται νομικών αιτιολογιών και αυτοί οι γενναίοι φοιτητές/τριες που την αψήφησαν, είδαν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση να παραβιάζονται. Πρέπει να αθωωθούν.»

«Υπό το πρίσμα της όλο και αυξανόμενης ομοφοβίας στην Τουρκία, οι φοιτητές/τριες και το προσωπικό του METU, πραγματοποιούν πορεία στον πανεπιστημιακό χώρο για να γιορτάσουν την υπερηφάνεια και να απαιτήσουν ισότητα και αξιοπρέπεια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα καθώς έχουν και εκείνα δικαιώματα,» ανέφερε ο Nils Muižnieks.

«Το μόνο αποτέλεσμα όμως σε αυτές τις άδικες διώξεις των 19 υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετείχαν στην ειρηνική πορεία Υπερηφάνειας, πρέπει να είναι η πλήρης αθώωση.»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις