Το lockdown, το οποίο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Νοεμβρίου, ήρθε πολύ αργά, γράφει η γερμανική «FAZ». Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στην Τουρκία έχει επιταχυνθεί.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν τόσο δραματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins συμπεριέλαβε την Τουρκία στον κατάλογο των 10 χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον Covid-19. Στη λίστα αυτή η Τουρκία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ινδία, δηλαδή χώρες με υψηλότερο πληθυσμό.

Από τις 26 Νοεμβρίου, το υπουργείο Υγείας δημοσιοποιεί τουλάχιστον 30.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Την περασμένη Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν σε 32.137, πάλι πολύ πάνω από τα 12.323 στη Γερμανία και τα 14.747 στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά την περίοδο από 29 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου αναφέρθηκαν 226.000 νέα κρούσματα, διπλάσια από αυτά στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Τουρκία έχει 83.000.000 πληθυσμό, όπως και η Γερμανία. Η «FAZ» κάνει λόγο για παραπλανητικά νούμερα, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση από καιρό εξωραΐζει την έκταση της πανδημίας κορονοϊού.

Πώς αυξήθηκαν τα νούμερα στην Τουρκία

Όπως αναφέρει το tribune.gr, μεταφέροντας το σχετικό άρθρο της «FAZ», οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου, καθώς εκείνη την ημέρα προσάρμοσε τα στατιστικά της στη μέθοδο καταμέτρησης του ΠΟΥ, και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα τετραπλασιάστηκε σε 28.000.

Στις 29 Ιουλίου η Τουρκία είχε παρεκκλίνει από τη μέθοδο του ΠΟΥ, σταματώντας να μετρά τους ασυμπτωματικούς. Έτσι, η Τουρκία απολάμβανε την ψευδαίσθηση ότι τα πήγαινε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Στόχος της ήταν να σωθεί η τουριστική σεζόν, μια σεζόν που έτσι και αλλιώς ήταν εντελώς διαφορετική εξαιτίας της πανδημίας. Στη γείτονα χώρα ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε κατά 75%.

Κάπως έτσι, οι κίνδυνοι υποτιμήθηκαν και αυξήθηκε ο κίνδυνος εξάπλωσης.

Υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με τεστ πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερος από τις 860.000 που έχουν δηλωθεί επίσημα.

Ο Halis Yerlikaya από τον τουρκικό ιατρικό σύλλογο κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας, Fahrettin Koca, μετά την αλλαγή στη μέθοδο καταμέτρησης των κρουσμάτων, ότι θα μπορέσει να ελέγξει τους αριθμούς, αλλά όχι την πανδημία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις