«Βούλιαξε» για άλλη μία φορά η Βενετία μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 8ης Δεκεμβρίου, παρά το αντιπλημμυρικό σύστημα που εγκαταστάθηκε στην πόλη πριν από έναν μήνα.

Πρόκειται για το σύστημα MOSE που αποτελείται από 79 φράγματα που σχηματίζουν ένα πλέγμα γύρω από συγκεκριμένα σημεία, τα οποία μπορούν να ανασηκωθούν, προκειμένου να “φράξουν” τη ροή μεγάλων όγκων νερού.

Το μήκους 1,5 χλμ. σύστημα MOSE – ακρωνύμιο των λέξεων Modulo Sperimentale Elettromeccanico («Πειραματική Ηλεκτρομηχανική Μονάδα»)- σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1980 για να προστατεύει τη Βενετία από πλημμυρίδες ύψους έως και τριών μέτρων – αν και δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2003 και το σύστημα των κινητών φραγμάτων έχει αναπτυχθεί στις νησίδες του Λίντο, του Μαλαμόκι και της Κιότζια, που χωρίζουν τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας από την Αδριατική. Όταν ανυψώνονται τα φράγματα αυτά, τότε απομονώνεται ολόκληρη η λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα και τις πλημμυρίδες. Όταν είναι βυθισμένα, είναι αόρατα.

Για την ανύψωσή τους χρησιμοποιείται πεπιεσμένος αέρας και έχουν σχεδιαστεί να παραμένουν πάνω απ’ το νερό όσο διαρκεί η πλημμυρίδα. Το όνομα του συστήματος MOSE παραπέμπει στον προφήτη Μωϋσή, που διαχώρισε την Ερυθρά Θάλασσα, όπως αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη, για να διαφύγουν οι Ισραηλίτες από την Αίγυπτο και το στρατό του φαραώ που τους καταδίωκε.

Η κατασκευή του στοίχισε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν δύο δισ. ευρώ. Οι επικριτές του project λένε ότι έχει καθυστερήσει μια ολόκληρη δεκαετία λόγω σκανδάλων και διαφθοράς κι ότι το κόστος του έχει εκτιναχθεί τρεις φορές περισσότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό. Οι υποστηρικτές του, από την άλλη, σημειώνουν ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του το περασμένο Σάββατο, όταν γλίτωσε τη Βενετία από τα χειρότερα, απέδειξε ότι «όταν θέλει η Ιταλία, μπορεί».

Αυτή τη φορά το σύστημα δεν ενεργοποιήθηκε –απαιτείται προειδοποίηση 48 ώρες πριν– γιατί η πρόγνωση του καιρού αφορούσε σε άνοδο της στάθμης περίπου 1,2 μέτρων. Έτσι η πόλη πλημμύρισε με αποτέλεσμα να γεμίσει νερό η πλατεία του Αγίου Μάρκου, που είναι και στο χαμηλότερο επίπεδο, ενώ πολλοί καταστηματάρχες και κάτοικοι έφραξαν τις εισόδους των ισόγειων μαγαζιών και σπιτιών για να μην πλημμυρίσουν.

Ήδη υπήρξε αντίδραση από το δήμαρχο της πόλης, Λουίτζι Μπρουνιάρο, ο οποίος ζήτησε αλλαγή στους κανόνες ενεργοποίησης του συστήματος MOSE και καλύτερη πρόγνωση των καιρικών φαινομένων. Την αμέσως επόμενη μέρα το σύστημα ενεργοποιήθηκε και θα παρέμενε ανεβασμένο για τουλάχιστον τρεις μέρες. «Προσπαθούμε να ρυθμίσουμε το άνοιγμα και το κλείσιμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σχολίασε στο ιταλικό πρακτορείο ANSA, η Τσίντζια Τζινκόνε, επικεφαλής δημοσίων έργων της περιφέρειας, προσθέτοντας ότι ήδη οι Αρχές εξετάζουν τι συνέβη την 8η Δεκεμβρίου και ποιες αλλαγές απαιτούνται στις διαδικασίες διαχείρισης του συστήματος.

Τον Νοέμβριο του 2019 η Βενετία μετατράπηκε και πάλι σε «υδάτινο κόσμο», όταν κατακλύστηκε από μια πλημμυρίδα ύψους 1,87 μ. – τη δεύτερη σφοδρότερη αυτόν τον αιώνα -, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην πόλη και τα εμβληματικά της κτίρια. Ειδικοί προειδοποίησαν τότε ότι με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών λόγω της κλιματικής αλλαγής η συχνότητα των πλημμυρίδων έχει αυξηθεί στη Βενετία, λόγος για τον οποίο ήταν κατεπείγουσας ανάγκης να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε λειτουργία το σύστημα «Μωυσής»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις