Δεκάδες άτομα μολύνθηκαν από κορονοϊό, όταν άνδρας ντυμένος ”Άγιος Βασίλης” επισκέφθηκε το γηροκομείο της πόλης Μολ, κοντά στην Αμβέρσα Βελγίου, με σκοπό να διασκεδάσει και να μοιράσει δώρα στους τρόφιμους, εν όψει Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, 75 άτομα, 61 υπερήλικοι και 14 μέλη του προσωπικού, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Ο εθελοντής, ο οποίος κατηγορείται ως υπερμεταδότης, υποδέχθηκε θερμά και με ενθουσιασμό από τους τρόφιμους του οίκου ευγηρίας. Ωστόσο, τρεις ημέρες μετά, ο άνδρας παρουσίασε συμπτώματα, νόσησε, και έπειτα από σχετικό τεστ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τις αρχές να υποβάλουν όλους τους ηλικιωμένους αλλά και το προσωπικό του γηροκομείου σε διαγνωστικά τεστ, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου θετικά, με 75 άτομα να εντοπίζονται θετικά στον covid.

«Ήταν μια μαύρη μέρα για τον οίκο ευγηρίας. Είναι πολύ δύσκολο ψυχολογικά τόσο για τον άντρα που υποδύθηκε τον Άη Βασίλη, όσο και γι’ αυτούς που διοργάνωσαν την επίσκεψή του και για το προσωπικό», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος της πόλης, Wim Caeyers, όπως αναφέρει ο Independent, επικαλούμενος το VRT.

Μάλιστα, συνέχισε υποστηρίζοντας πως: «Όλα ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά πήγαν στραβά», εξηγώντας, παράλληλα, πως υπάρχουν φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε τοπικά ΜΜΕ και έχουν απαθανατίσει τρόφιμους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης να μην φορούν την μάσκα τους. Παράλληλα, τόσο ο «Άι Βασίλης» όσο κι οι βοηθοί του δεν τηρούσαν τις αναγκαίες αποστάσεις από τους ηλικιωμένους.

Κατόπιν, η διοίκηση του γηροκομείου ήρθε αντιμέτωπη με κατηγορίες της δημοτικής αρχής, που κάνουν λόγο για ανευθυνότητα. Στην εφημερίδα Brussels Times, μάλιστα, αναφέρθηκε πως η διοίκηση μετέδωσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Τώρα, μέλημα της διοίκησης, με την συνδρομή των Αρχών, του Ερυθρού Σταυρού και του κυβερνήτη της Αμβέρσας, είναι ο έλεγχος και ο περιορισμός της έκρηξης των κρουσμάτων, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε πως είναι παράλογο να κατηγορούνται άνθρωποι για το συμβάν.

Πηγή φωτογραφιών: VRT

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις