Η πανδημία επιμένει και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επενδύσει όλες τους τις ελπίδες στα εμβόλια. Σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η Ε.Ε. αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται για τα 27 κράτη μέλη της. Συγκριτικά με τις ΗΠΑ αλλά και τη Βρετανία, η Ε.Ε. δεν φαίνεται έτοιμη να διαχειριστεί το κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από τις κυβερνήσεις  να συρρικνώνονται, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη φάση εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ανεπάρκεια εμβολίων στη Γερμανία

Οι δημοσιογράφοι διαπιστώνουν πως “Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο” ενώ “εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία”. Καθώς φαίνεται λοιπόν, θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις και μάλιστα υπό το κράτος της πίεσης χρόνου, για την παραλαβή επιπλέον εμβολίων, τονίζουν.

Το περιοδικό υπενθυμίζει την αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Και συνεχίζει: “Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech/Pfizer από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες. Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση… το φθινόπωρο και ο χειμώνας του 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό λοκντάουν”.

Ποιος φταίει για τον Γερμανό ασθενή;

Για τον “Γερμανό ασθενή” κάνει λόγο ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung συγκρίνοντας την επιτυχημένη πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας με την δεύτερη αποτυχημένη. Ο σχολιαστής της αναρωτιέται τί έγινε λάθος και καταλήγει σε πικρές διαπιστώσεις: “Η μεγάλη αυτοπεποίθηση ως απότοκο της επιτυχημένης αντιμετώπισης του πρώτου κύματος, συνέβαλε στην αποτυχία… Σε ένα ανέμελο καλοκαίρι δεν προβλέφθηκαν μέτρα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δεν στηρίχτηκαν οίκοι ευγηρίας, άργησαν να δοθούν χρήματα από το κράτος για νέα συστήματα εξαερισμού στα σχολεία“.

Λιγότερα εμβόλια και στην Ελλάδα

Μπορεί ο εμβολιασμός για το κορονοϊό να αρχίσει στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου ωστόσο, τα εμβόλια που θα φτάσουν αρχικά στη χώρα μας θα είναι λιγότερα απ’ ότι αρχικά υπολογιζόταν και μάλιστα θα καταφτάσουν σε δόσεις. Αισθητή είναι η υποχώρησης της κυβέρνησης στο ζήτημα της  έντονα διαφημισμένης διαδικασίας εμβολιασμού και χθες έγινε γνωστό πως η πρώτη παρτίδα εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα στις 26 Δεκέμβρη θα είναι λιγότερα απ’ όσα αναμένονταν. Συγκεκριμένα, τα εμβόλια δεν θα είναι από την πρώτη ημέρα 400.000 καθώς θα στέλνονται από την Κομισιόν σε μικρότερες δόσεις.

“Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί” ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις