Σε συμφωνία που επιτρέπει στα μεγάλα φορτηγά, που είχαν αποκλειστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, να βάλουν ξανά μπροστά τις μηχανές τους, κατέληξαν Βρετανία και Γαλλία, με την προϋπόθεση οι οδηγοί τους να διαθέτουν τεστ αρνητικό στον SARS-CoV-2.

Η κυκλοφορία είχε σταματήσει καθώς η Γαλλία είχε αποφασίσει αναστολή όλων των μετακινήσεων και μεταφορών από και προς τη Βρετανία, λόγω των φόβων για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που καταγράφηκε εκεί.

«Όλοι οι οδηγοί φορτηγών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να υποβάλλονται» σε γρήγορο τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου είναι διαθέσιμα σε περίπου 30 λεπτά, ανέφεραν τα υπουργεία Μεταφορών των δύο κρατών. Το πρωτόκολλο αυτό θα επανεξεταστεί την 31η Δεκεμβρίου, πάντως «μπορεί να παραμείνει σε ισχύ ως την 6η Ιανουαρίου», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σε περιπτώσεις που τα τεστ είναι θετικά, οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε χώρο που θα τους υποδεικνύουν ή παρέχουν οι βρετανικές αρχές.

Το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ ανακοίνωσε πως ανοίγει εκ νέου για την εξερχόμενη κίνηση προς τη Γαλλία μετά τη συμφωνία αυτή Λονδίνου-Παρισιού.

Το κυριότερο λιμάνι για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς και από τη Γαλλία διευκρίνισε πως άνοιξε στη 01:00 (ώρα Ελλάδας).

Τη δημιουργία ενός «πράσινου διαδρόμου» που θα επιτρέπει την επιστροφή των μεταφορέων αλλά και την κυκλοφορία ευπαθών εμπορευμάτων στα σύνορα ανάμεσα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ζητήσει η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

Με κοινή τους επιστολή προς της κυβέρνηση οι δύο Ομοσπονδίες επισήμαναν μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο 24ωρο είναι άνευ προηγουμένου και είναι πολύ πιθανόν να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αλλά και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας!».

Τόνιζαν επίσης ότι όπως στο πρώτο στάδιο της πανδημίας του κορονοϊού «πρέπει να ληφθούν σαφή και αναλογικά μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού, κι όχι στην παρεμπόδιση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην ταλαιπωρία των επαγγελματιών οδηγών διεθνών μεταφορών».

Για να αποφευχθούν να διαταραχθούν οι μεταφορές εμπορευμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα Κράτη-Μέλη της Ευρώπης «πρέπει να συνεργαστούν και να αποδεσμεύσουν τα εγκλωβισμένα φορτηγά οχήματα και τους οδηγούς τους, προστατεύοντας παράλληλα τους πολίτες όλης της Ε.Ε., και της Ελλάδας ειδικότερα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις