Η καμπάνια εμβολιασμού ξεκίνησε από το γηροκομείο Λος Όλμος, στην περιοχή Γουαδαλαχάρα και πρώτη που εμβολιάστηκε ήταν μία 96χρονη, η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ. Η ηλικιωμένη εμβολιάστηκε και δήλωσε χαμογελώντας πως “δεν αισθάνθηκε τίποτα“. Στη συνέχεια σηκώθηκε αργά, φόρεσε τη ζακέτα της και απομακρύνθηκε με τη βοήθεια ενός τροχήλατου περιπατητήρα. Η Μόνικα Τάπιας, μία εκ των φροντιστών που εργάζονται στο ίδιο γηροκομείο ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο.

Το συγκεκριμένο γηροκομείο επελέγη λόγω της εγγύτητάς του με τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Pfizer, όπου έφθασαν χθες τα εμβόλια από το Βέλγιο πριν διανεμηθούν σε όλη τη χώρα. Επελέγη επίσης διότι εκεί δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα Covid-19.

“Είναι πολύ μεγάλη περηφάνεια και πολύ μεγάλη ικανοποίηση για εμάς: εκπροσωπούμε όλους τους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας”, είχε δηλώσει την Πέμπτη η επικεφαλής του γηροκομείου Μαρίνα Βαντίγιο. “Είναι τιμή για όλους εμάς” ανέφερε.

Λίγες ημέρες, μετά το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, η πλειονότητα των χωρών – μελών της ΕΕ ξεκινά σήμερα ταυτόχρονα τις εκστρατείες εμβολιασμού. Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού έφθασαν χθες, Σάββατο, στις χώρες-μέλη της ΕΕ, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Στη Γαλλία, 19.500 δόσεις παραδόθηκαν στο κεντρικό φαρμακείο των Νοσοκομείων του Παρισιού (Hôpitaux de Paris), σε προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι εργαζόμενοι μετάφεραν τις συσκευασίες σε ειδικούς ψύκτες.  Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήδη άρχισαν ήδη από χθες τη σχετική διαδικασία, ξεκινώντας να εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας.  Πριν από την ΕΕ, πολλές άλλες χώρες άρχισαν την εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών τους κατά της Covid-19.  Η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Χιλή,  ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο. Η Κίνα ήταν η πρώτη που άρχισε, ήδη από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, περισσότεροι από 79,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί να έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ 1.752.878 έχουν πεθάνει. Τα περιστατικά των μολύνσεων έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές, από τον εντοπισμό των πρώτων περιστατικών στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και The Local Spain 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις