Τούρκοι πολίτες ερευνούνται από τις τουρκικές αρχές επειδή χαρακτήρισαν τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Süleyman Soylu φαλακρό, ανέφερε η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα το 2020 εναντίον του δικηγόρου Tugay Bek για το χαρακτηρισμό του υπουργού Εσωτερικών με τη φράση “το φαλακρό πρόσωπο”. Ο Μπεκ κατηγορήθηκε για “προσβολή δημόσιου αξιωματούχου”. Ωστόσο, ο εισαγγελέας είχε δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει περαιτέρω στην έρευνα.

Όμως ξεκίνησε μια περαιτέρω έρευνα εναντίον ενός εκ των πελατών του Bek για τον χαρακτηρισμό του Soylu ως φαλακρού, ανέφερε η Cumhuriyet.

Η τουρκική αστυνομία εξουσιοδοτήθηκε το 2017 για να διεξάγει έρευνα σε εικονικό περιβάλλον για την επιδίωξη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο με το κυβερνητικό διάταγμα αριθ. 680, το οποίο θεσπίστηκε υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Το γεγονός ότι ακόμη και το να αποκαλείς τον υπουργό Εσωτερικών «φαλακρό» αποτελεί αντικείμενο έρευνας στο παρόν στάδιο είναι μια σαφής ένδειξη για το πόσο έχουν περιοριστεί τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε ο Bek.

O Κούρδος πολιτικός ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς φυλακίστηκε το 2016 και αντιμετωπίζει κατηγορίες που τον απειλούν με κάθειρξη μέχρι και 142 ετών

Ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τις σχέσεις Ερντογάν – ISIS

Λίγο πριν κλείσει το 2020 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία ζητείται από την Αγκυρα η άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό δικαστήριο «υπερασπίζεται έναν τρομοκράτη» και ότι πρόκειται για μια «απολύτως πολιτική απόφαση». Συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, τρίτης σε ισχύ πολιτικής δύναμης στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Ντεμιρτάς φυλακίστηκε το 2016 και αντιμετωπίζει κατηγορίες που τον απειλούν με κάθειρξη μέχρι και 142 ετών. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το HDP κοινοβουλευτική «βιτρίνα» της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Στη σχετική απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εδρεύει στο Στρασβούργο, έκρινε ότι η κράτηση του Ντεμιρτάς στις φυλακές επί τέσσερα και πλέον έτη παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά του και κατηγόρησε την Αγκυρα ότι υπηρετεί τον «ανομολόγητο στραγγαλισμό της πολυφωνίας».

Εξάλλου, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες σε φυλάκιση 27 ετών τον αυτοεξόριστο στη Γερμανία δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, κρίνοντάς τον ένοχο για τις κατηγορίες περί κατασκοπείας και συνδρομής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ντουντάρ είχε δημοσιεύσει το 2015 πολύκροτο ρεπορτάζ, συνοδευόμενο από οπτικό υλικό, στην ιστορική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», της οποίας ήταν διευθυντής, αποκαλύπτοντας παραδόσεις όπλων από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε τζιχαντιστές στη Συρία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις