Συνελήφθη ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ο οποίος επέστρεψε πριν από λίγο στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου νοσηλευόταν μετά τη δηλητηρίασή του. Η ρωσική αστυνομία τον συνέλαβε πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του Γιούλια προτού συλληφθεί από αστυνομικούς αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο στην Μόσχα.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ναβάλνι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, και όχι στο αεροδρόμιο Βνούκοβο όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά. Στο αεροδρόμιο Βνούκοβο περίμεναν από νωρίς τον Ναβάλνι οι υποστηρικτές του και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Πολλοί από τους υποστηρικτές του συνελήφθησαν επίσης, ανάμεσά τους ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Λιουμπόφ Σόμπολ.

Ψεύτικο το τηλεφώνημα του Ναβάλνι σε πράκτορα λένε οι Ρώσοι- Το βίντεο με υπότιτλους

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο από τον Αλεξέι Ναβάλνι, βίντεο στο οποίο φαίνεται να συνομιλεί με έναν από τους πράκτορες της FSB ο οποίος φέρεται να επιβεβαιώνει την δηλητηρίασή του, χαρακτηρίζει την έρευνα του Ναβάλνι που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για τη δηλητηρίασή του «σχεδιασμένη προβοκάτσια» και το βίντεο «ψεύτικο». Δείτε το με αγγλικούς υπότιτλους.

Στην ανακοίνωσή της η FSB αναφέρει μεταξύ άλλων πως η «σχεδιασμένη προβοκάτσια» αποσκοπεί στο να δυσφημίσει την FSB και δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την οργανωμένη τεχνική υποστήριξη των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως χαρακτηρίζει την τηλεφωνική συνομιλία του Ναβάλνι με τον πράκτορα της FSB «ψεύτικη», αναφέροντας ότι η χρήση εφαρμογής για την αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου «είναι γνωστή μέθοδος των ξένων μυστικών υπηρεσιών, που έχει δοκιμασθεί κατά το παρελθόν σε πολλές αντιρωσικές ενέργειες, η οποία αποκλείει την δυνατότητα να εντοπισθούν αυτοί που πράγματι συμμετέχουν στις συνομιλία».

Το «Spiegel», οι ερευνητικές πλατφόρμες «Bellingcat» και «The Insider», καθώς επίσης και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, σε κοινή έρευνα που πραγματοποίησαν και δημοσίευσαν πρόσφατα, είχαν αποκαλύψει ότι πράκτορες της FSB δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι ανάρτησε σήμερα στο διαδίκτυο βίντεο με την συνομιλία που έχει με τον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των πρακτόρων που επιχείρησαν να τον δηλητηριάσουν σύμφωνα με την έρευνα, ο οποίος φέρεται να παραδέχεται την δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι εμφανίζεται στο εν λόγω βίντεο να τηλεφωνεί στον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ μερικές ώρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έρευνα, προσποιούμενος στον πράκτορα της FSB τον σύμβουλο του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, λέγοντάς του ότι χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να συντάξει μια έκθεση σχετική με τη δηλητηρίαση. Ο Ναβάλνι λέει επίσης ότι χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να αλλάξει τον αριθμό του τηλεφώνου του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις