Σε καραντίνα μπήκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο στο Βερολίνο, καθώς 20 ασθενείς και μέλη του ιατρικού προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στην νέα και πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού. Πρόκειται για τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μετάλλαξη φαίνεται πως εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Στο Βερολίνο το νοσοκομείο Χούμπολτ τέθηκε σε καραντίνα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση της μετάλλαξης. Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται ή εργάζονται στο νοσοκομείο Χούμπολτ και έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Β117 ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων Vivantes.

Πρακτικά, η καραντίνα σημαίνει ότι το νοσοκομείο Χούμπολτ δεν θα δέχεται νέους ασθενείς στο εξής. Την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν να διαμαρτύρονται για την αργή διαδικασία του εμβολιασμού και ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την απόφασή παράτασης των περιοριστικών μέτρων, εξηγώντας ότι είναι αναγκαία για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νέας, πιο επιθετικής παραλλαγής του SARS-CoV-2.

«Βόμβα» από τον Βρετανό Υπουργό Υγείας

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας ανέφερε σε ταξιδιωτικούς πράκτορες πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι κατά περίπου 50% λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Νότια Αφρική. Ο Χάνκοκ προσέθεσε ωστόσο, ότι «δεν είμαστε σίγουροι για αυτά τα στοιχεία, επομένως δε θα το έλεγα αυτό δημοσίως».

Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού αναλύεται στα χημικά εργαστήρια της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 73 κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως η βρετανική μετάλλαξη πιθανώς να είναι κατά περίπου 30% πιο θανατηφόρα, ενώ ο καθηγητής Βάλανς είπε ότι υπάρχει αυξημένη βεβαιότητα πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι του βρετανικού στελέχους. Συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητα έναντι των στελεχών από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, με τις έρευνες να συνεχίζονται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις