Η έκρηξη που εγκλώβισε τους εργάτες σε βάθος 600 μέτρων, έγινε κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί στις 10 Ιανουαρίου. Σήμερα Κυριακή, σαν από θαύμα, τα συνεργεία διάσωσης κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς 11 ανθρώπους. Ο πρώτος εργάτης που έβγαλαν, είχε δεμένα τα μάτια του, γιατί είχαν ξεσυνηθίσει το φως. Έχει διακομιστεί σε νοσοκομείο και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή.

Μία ώρα μετά την διάσωσή του, ακόμη 9 άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά, από ένα διαφορετικό τμήμα του ορυχείου. Οι εργάτες αυτής της ομάδας είχαν επαφή με τους διασώστες, που τους έστελναν φαγητό και φάρμακα εδώ και ημέρες. Η ομάδα αυτή είχε αναφέρει πως είχε επικοινωνία με ένα ακόμη εργάτη, ωστόσο η επικοινωνία “χάθηκε” και είναι πιθανό ο άνθρωπος να έχασε τη ζωή του.  Επίσης, οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ,10 ανθρώπους που καταγράφονται ακόμη ως αγνοούμενοι.

Η πρώτη ένδειξη ζωής μετά την έκρηξη, ήταν την περασμένη Κυριακή, όταν κάποιος τράβηξε ένα σκοινί που είχαν κατεβάσει τα συνεργεία διάσωσης. Στη συνέχεια οι εγκλωβισμένοι ανέβασαν ένα σημείωμα στους διασώστες και από εκεί και μετά στήθηκε η πολύπλοκή επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Την Πέμπτη, οι διασώστες άνοιξαν νέες διόδους για να φτάσουν στην ομάδα των εγκλωβισμένων, ενώ πριν από δύο ημέρες υπήρξε ένα νέο κώλυμα και ανακοινώθηκε πως οι εγκλωβισμένοι έπρεπε να περιμένουν τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες. Το εμπόδιο στο υπέδαφος (μήκους 100 μέτρων) ευτυχώς ξεπεράστηκε και έτσι ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός. Στην επιχείρηση συμμετέχουν πάνω από 600 διασώστες, ενώ επί τόπου βρίσκονται ιατρικά συνεργεία, 25 ασθενοφόρα και αστυνομία που έχει αποκλείσει την πρόσβαση προς το ορυχείο.

Τα ορυχεία της Κίνας είναι από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. Τον Δεκέμβριο, 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση σε ανθρακωρυχείο, ενώ τον Σεπτέμβριο 16 εργάτες σκοτώθηκαν επίσης από ασφυξία, μετά από διαρροή, στην περιοχή Τσονγκινγκ. Το 2020, σε ορυχεία της χώρας καταγράφηκαν 573 θάνατοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Με πληροφορίες από BBC 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις