«Πολύ αισιόδοξος» ότι σύντομα η εταιρεία του θα μπορέσει να παραδώσει τις δόσεις του εμβολίου για τις οποίες έχει δεσμευτεί δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, με φόντο την αναστάτωση στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από τις παρασκευάστριες εταιρείες.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε τις δόσεις του εμβολίου που έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο», είπε ο Μπουρλά μιλώντας σε ένα πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που φέτος διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης. Προς τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του έτους, δεν θα υπάρχει καμία ανησυχία για τον εφοδιασμό εκείνων τους οποίους έχει υποσχεθεί να εφοδιάσει η Pfizer, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας την αντίδραση της Κομισιόν, η οποία ζητά εξηγήσεις. Εκτιμάται ότι η φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε αυτή την ενέργεια στο πλαίσιο της ανασύνταξης της παραγωγικής της δομής, όπως άλλωστε η ίδια είχε ανακοινώσει προ ημερών.

«Πόλεμος» ΕΕ με AstraZeneca & Pfizer

Υπενθυμίζεται ότι μαίνεται ο πόλεμος των εμβολίων, την ώρα που όλη η Ευρώπη ανησυχεί για τις μεταλλάξεις που εμφανίζουν ταχύτατη διασπορά. Οι φαρμακοβιομηχανίες ανακοινώνουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, με την Κομισιόν να στέλνει τελεσίγραφο σε AstraZeneca και Pfizer να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Στέλλα Κυριακίδου προειδοποιούν πως θα επιβληθεί εμπάργκο στις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi συμφώνησε να βοηθήσει την Pfizer που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση του εμβολίου κατά της Covid-19. Oι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την παρασκευή περισσότερων από 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η Κομισιόν φέρεται να έθεσε θέμα κάλυψης των αναγκών της Ευρώπης με εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία. Και η κυβέρνηση στο Λονδίνο ζήτησε να αποφευχθεί ο «εθνικισμός του εμβολίου», σπεύδοντας να καθησυχάσει ότι η πρόσβαση της χώρας στα εμβόλια δεν θα επηρεαστεί. Η κατάσταση δείχνει να είναι οριακή, σε μία περίοδο που η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη.

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca προκαλούν ανησυχία αλλά και οργή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαιτεί από τις φαρμακοβιομηχανίες να τηρήσουν τις συμφωνίες. «Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει ν’ αναπτυχθούν τα πρώτα στον κόσμο εμβόλια για την CοVid-19, να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και τώρα οι εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν. Πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις