Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα με ρηματική διακοίνωση και εμπρηστικές δηλώσεις, μια ημέρα πριν τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας στην Αθήνα, την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της χώρας μας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, οι αρχηγοί των τριών κλάδων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας.

Ο Ακάρ είπε ότι «η Τουρκία δίνει σημασία στις συνομιλίες με την Ελλάδα», την οποία, ωστόσο, κάλεσε «να εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατόν την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπενθυμίζοντας τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας. «Θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες μας, ιδίως την Ελλάδα και φυσικά περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου. Όπως πάντα, αποδίδουμε σημασία στο διάλογο και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Αλλά, δυστυχώς, η Ελλάδα ακόμη εμποδίζει, παρακωλύει την εγκαθίδρυση αυτών των σχέσεων καλής γειτονίας με ένα ύφος που δεν αρμόζει στην καλή γειτονία και ορισμένες απειλητικές πρακτικές που αυξάνουν, κλιμακώνουν την ένταση» όπως είπε.

«Κάθε φορά βγάζουν τα θέματα εκτός του πλαισίου Τουρκίας – Ελλάδας και νομίζουν ότι μπορούν να αποκομίσουν ορισμένα οφέλη αντικατοπτρίζοντας το θέμα ως Τουρκία – Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία -ΗΠΑ», συμπλήρωσε. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «είναι αδύνατο να φτάσει κάπου (σ.σ. η ελληνική πλευρά) με αυτόν τον τρόπο». «Αναφέρουν συνεχώς τις ασκήσεις ως παράγοντα απειλής. Πρέπει να δουν και να ξέρουν ότι είναι αδύνατο να φτάσουν κάπου με αυτά, πως δεν έχουν την παραμικρή αξία απέναντι στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις…», κατέληξε ο τούρκος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις