Ύστερα από τρίωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου του Ισραήλ υπερψηφίστηκε η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, ύστερα από 11 ημέρες αιματηρών συγκρούσεων με τους Παλαιστινίους με 232 θύματα. Ωστόσο δεν έγινε άμεσα σαφές πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, της οποίας η χώρα μεσολάβησε μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για αμοιβαία παύση των εχθροπραξιών. Επιπλέον,  αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε όμως ότι μια «αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 2:00 μετά το μεσημέρι. Τα σενάρια για εκεχειρία φούντωναν όλο και πιο πολύ τις τελευταίες ώρες, ύστερα από έναν τρομακτικό κύκλο αιματοχυσίας, με 232 θύματα.  Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν προχώρησαν σε κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. «Έχουμε δει αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι σαφώς ενθαρρυντικό», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος. Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας, εντάθηκαν σήμερα, αφού ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ απείλησε να αυξήσει τα πλήγματα στη Γάζα, όταν άρχισαν εκ νέου οι ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς, ύστερα από μια σύντομη παύση.

Δύσκολες στιγμές στη Λωρίδα της Γάζας

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αυξάνεται όλο και πιο περισσότερο ενώ η αγωνία για τη στιγμή της εκεχειρίας κορυφώνεται. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, σκοτώθηκαν από τις εχθροπραξίες στη Γάζα άλλοι πέντε άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 232. Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ότι «κατέστρεψε» ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διευκρίνισαν ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα Μετρό το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «πόλη κάτω από την πόλη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις