Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρθηκε στην πορεία των γεωτρήσεων που διεξάγει η χώρα του στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει 8 γεωτρήσεις στα οικόπεδα έρευνας που έχουν δοθεί άδειες έρευνας στην κρατική εταιρία πετρελαίου TPAO, ενώ, όπως ισχυρίστηκε, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», αναμένεται να βγει ξανά στην περιοχή, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται να προβεί σε κάποια προκλητική ενέργεια στην ΑΟΖ της Κύπρου ή της Ελλάδας.

Μιλώντας στην 4η Τουρκική Σύνοδο Ενέργειας και Φυσικών Πηγών, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι «στη Μεσόγειο έχουμε κάνει 8 γεωτρήσεις στα οικόπεδα για τα οποία χορηγήθηκαν άδειες στην TPAO (τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου) από την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου (όπως αποκαλούν στην Τουρκία το ψευδοκράτος) και την Τουρκία». Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι σ’ αυτές τις γεωτρήσεις υπάρχουν «κάποια θετικά σημάδια». «Έχουμε μεγάλη εμπειρία. Ο αριθμός του στόλου μας έχει αυξηθεί. Καθημερινά επιταχύνουμε την εργασία μας», ανέφερε.

«Ίσως να υπάρξουν και νέες γεωτρήσεις κοντά σε αυτά τα οικόπεδα», είπε ακόμα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. «Το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία μακρά περίοδο συντήρησης. Μόλις αυτή η περίοδος τελειώσει τότε θα αρχίσουμε γεωτρήσεις στην περιοχή», προσέθεσε.

Ακόμα ο Φατίχ Ντονμέζ κατηγόρησε την Ελλάδα, λέγοντας ότι «το πρόβλημα στην ανατολική Μεσόγειο προέκυψε επειδή η Ελλάδα άρχισε να έχει βλέψεις ανατολικότερα από ότι δικαιούται επειδή έχει βλέψεις μέσω των ελληνικών νησιών και του Καστελόριζου».

«Οι διαφορές που έχουμε με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, προέκυψαν επειδή η Ελλάδα κατευθύνθηκε ανατολικά προς τα σύνορά μας, κυρίως με τους ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο και εγείρει αξιώσεις μέσω των νησιών. Όμως εμείς επαναλάβομε πολλές φορές πως το διεθνές δίκαιο και προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων είναι υπέρ μας και πως δεν θα μπορέσουν να βγουν κερδισμένοι», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις