Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρωβουλή που ζητούν σε βάθος έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού αλλά και την εμπλοκή της ΕΕ στις έρευνες που διεξάγονταν στη Γουχάν.

Το γεγονός ότι η ΕΕ είχε χρηματοδοτήσει με ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσω διαφόρων προγραμμάτων το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, ήταν το «πάτημα» για ευρωβουλευτές να ζητήσουν να συσταθεί επιτροπή που θα προχωρήσει στην εν λόγω έρευνα, αναφέρει ρεπορτάζ της ERTnews.gr.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού αρχείου – τράπεζας δεδομένων επικίνδυνων παθογόνων στην Γουχάν αλλά και στα ερωτήματα σχετικά με την πιθανή διαφυγή του ιού από το εργαστήριο της Γουχάν.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση ειδικής επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να ερευνηθεί η προέλευση του κορονοϊού έκανε γνωστή ο Σουηδός Ευρωβουλευτής κ. Τσάρλι Βάιμερς μιλώντας στο ERTnews.gr.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία πράξη είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να διευκρινιστούν πού κατευθύνθηκαν οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ στο Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν όσο και αν η ΕΕ χρηματοδότησε τα επικίνδυνα πειράματα κέρδους λειτουργίας που συνέβαλαν ενδεχομένως στην πιθανή εργαστηριακή διαρροή του ιού στο περιβάλλον προκαλώντας την πανδημία.

Παράλληλα, ο κ. Βάιμερς, σε ερώτηση του ertnews.gr αν πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει δική της ανεξάρτητη έρευνα για την αναζήτηση της προέλευσης του ιού τόνισε πως «είναι σημαντικό η ΕΕ να το πράξει άμεσα», λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να συντονίσει τις 27 χώρες και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, ώστε να προκύψει μια ανεξάρτητη εκτίμηση.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει ο ίδιος ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «πρόταση για άμεση σύσταση μιας ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής προσανατολισμένης στην διερεύνηση προέλευσης του ιού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις