Με πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου ομογενή βουλευτή Γκας Μπιλιράκης και του Δημοκρατικού νομοθέτη Ντέιβιντ Σισιλίνι, το Κογκρέσο ετοιμάζεται για ένα ακόμη «σφυροκόπημα» κατά της Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της σε Καύκασο και Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ ανακάλυψαν πως η γειτονική χώρα έκανε χρήση drones στην επιθέσεις κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο μέτωπο της Λιβύης καθώς και στην Συρία ενάντια στους Κούρδους.

Οι Αμερικανοί βουλευτές, σε συνεργασία με αρκετές οργανώσεις και ομάδες κάνουν λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητούν να μπλοκαριστεί η εξαγωγή μιας τόσο ισχυρής τεχνολογίας προς την Άγκυρα, καθώς υπάρχει αποδεδειγμένη κατάχρησή εις βάρος των συμμάχων της, ενώ τονίζουν πως έτσι ενισχύεται ο αποσταθεροποιητικός της ρόλος στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως Μπιλιράκης και Σισιλίνι έστειλαν επιστολή προς τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Άντονι Μπλίνκεν, για το εν λόγω ζήτημα.

Σύμφωνα με τον ομογενή εκτελεστικό διευθυντή της HALC, Έντι Ζεμενίδη, οι ενέργειες της Τουρκίας και η χρήση των drones με τέτοιο τρόπο υπονομεύουν τα συμφέροντα της ίδιας της Αμερικής, των στρατηγικών της εταίρων, τις αξίες, καθώς και τους νόμους της χώρας.

Σε αυτή τη προσπάθεια να σταματήσει η εξαγωγή προηγμένης Αμερικανικής τεχνολογίας στην Τουρκία, συμμετέχουν η Ελληνοαμερικανική κοινότητα, η Κουρδική, η Αρμενική η Οργάνωση για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις