Μπορέλ- Ευρωπαϊκή ΈνωσηΟ επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις των «27» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ενίσχυση της συλλογικής δέσμευσης στη διαχείριση κρίσεων της ΕΕ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η το αμυντικό σύμφωνο AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να λειτουργήσει ως σημάδι αφύπνισης και προσέθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον.

«Όλοι συμφωνούμε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο στενός και σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ .Φέτος, ξεκινήσαμε την ανανεωμένη Κοινή Διατλαντική Ατζέντα κατά την επιτυχημένη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ και υπήρξε ισχυρή εταιρική σχέση και συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ για να προσθέσει:
«Η διατλαντική εταιρική σχέση είναι ζωτικής σημασίας και αναντικατάστατη. Πρέπει όμως να την τοποθετήσουμε σε ισχυρότερη βάση. Το AUKUS ήταν σημάδι αφύπνισης, αν και οι αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια. Το μήνυμα από το Αφγανιστάν είναι εξίσου σαφές και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε το δικό μας μερίδιο βάρους».

Επισήμανε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα μάς υπενθύμισαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και την ανάπτυξη επειγόντως της ικανότητας για δράση».
«Πρέπει να το εξηγήσουμε καλύτερα στους εταίρους και τους συμμάχους μας. Θα παρουσιάσω ένα προσχέδιο της Στρατηγικής Πυξίδας τον Νοέμβριο. Θα προτείνω να ενισχύσουμε τη συλλογική μας δέσμευση στη διαχείριση κρίσεων της ΕΕ και να ενισχύσουμε τα όργανα και τους μηχανισμούς της» σημείωσε.

Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται νέα κοινή δήλωση ΕΕ – ΝΑΤΟ.

«Στη συνάντησή μου με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εμείς συζητήσαμε πρακτικά βήματα για την εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη θέσπισης ενός συστήματος για την αποφυγή τέτοιων ζητημάτων όπως το AUKUS στο μέλλον» τόνισε.
Τέλος, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην συνεργασία με τις ΗΠΑ όσον αφορά στο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις