Βουλγαρία φωτιά σε λεωφορείο: Ο Λουλζίμ Σουλεϊμάνι, ένα από τα επτά άτομα που επέζησαν από το φοβερό τροχαίο στη Βουλγαρία, ισχυρίστηκε ότι το δυστύχημα συνέβη επειδή ο οδηγός αποκοιμήθηκε στο τιμόνι. «Ο οδηγός πρέπει να αποκοιμήθηκε. Το λεωφορείο έπεσε πρώτα επάνω στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και μετά έσκασαν τα λάστιχα. Προφανώς έσκασαν τα λάστιχα και τότε ξέσπασε η φωτιά», είπε από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.

Ο νεαρός άνδρας από το Πρέσεβο της Σερβίας δήλωσε ότι κατάφερε να σπάσει το παράθυρο και να διαφύγει από το φλεγόμενο λεωφορείο με την αρραβωνιαστικιά του από το Κουμάνοβο της Βόρειας Μακεδονίας και κάποια άλλα άτομα. «Το λεωφορείο γέμισε καπνούς. Έσπασα το τζάμι και πήδηξα έξω μαζί με την αρραβωνιαστικιά μου και κάποια άλλα άτομα. Άκουγα πολλές κραυγές από το λεωφορείο. Δεν ξέρω τι συνέβη μετά, εγώ απομακρύνθηκα κάπου 200 μέτρα».

Ο Λουλζίμ Σουλεϊμάνι και η αρραβωνιαστικιά του

Όπως λέει ο επιζών του δυστυχήματος, περίπου «εκατό χλμ. πριν φθάσουμε στα σύνορα με τη Βουλγαρία κάναμε μια στάση κι άλλαξαν οι οδηγοί. Μετά κάναμε κι άλλη στάση. Εγώ είχα πάει με την αρραβωνιαστικιά μου για διακοπές τεσσάρων ημερών. Το μικρότερο παιδί [στο λεωφορείο] ήταν τεσσάρων ετών. Την ώρα εκείνη έβρεχε. Η μόνη αιτία του δυστυχήματος ήταν η υπνηλία του οδηγού. Η αρραβωνιαστικιά μου υποβλήθηκε σε επέμβαση, καθώς τραυματίστηκε στα γόνατα, υπέστη κατάγματα», δήλωσε.

Του δυστυχήματος επέζησε και μια 16χρονη. Ο Αντνάν Γιασαρόφσκι είπε ότι κόρη του, Ζουλέικα, του τηλεφώνησε και του είπε ότι γλίτωσε κι εκείνος έσπευσε στη Σόφια για να τη δει στο νοσοκομείο. «Έκλαιγε. Τα χέρια της είχαν καεί, αλλά κατά τα άλλα ήταν καλά», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters έξω απ’ το νοσοκομείο. «Δεν μου είπε και πολλά. Έκλαιγε, ήταν σοκαρισμένη».

Βουλγαρία φωτιά σε λεωφορείο: Δύο τετράχρονα παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Μεταξύ των 12 παιδιών που σκοτώθηκαν ήταν και δύο δίδυμα αγοράκια ηλικίας τεσσάρων ετών από την Αλβανία, ο Λούαν και ο Άλμπαν Αχμέτι που έχασαν τις ζωές τους μαζί με τον πατέρα τους Άβνι και τη μητέρα τους Τζιχάν.

Στα θύματα που ταυτοποιήθηκαν περιλαμβάνονται ο 27χρονος Γκαζμέντ Ουκάλι κι η αρραβωνιαστικιά του Αλμπίνα Μπελούλι, που επέστρεφαν από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχαν γιορτάσει τα γενέθλια του νεαρού άνδρα. «Έχασα όλη την οικογένειά μου στην πυρκαγιά», δήλωσε ένας άνδρας σε τοπική εφημερίδα αναφέροντας ότι πέθαναν δέκα συγγενείς του στο τροχαίο. Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 25 έως 30 ετών, το μεγαλύτερο ένας 63χρονος κι ο νεότερος επιζών 15 ετών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους από τη Βουλγαρία, η ταυτοποίηση των περισσότερων από τα θύματα θα πάρει κάποιο χρόνο, καθώς είναι απανθρακωμένα και δεν είναι εύκολο να αναγνωρισθούν.

Reuters

Ασαφές πώς συνέβη το δυστύχημα

Στον αυτοκινητόδρομο όπου σημειώθηκε το δυστύχημα είχαν γίνει πρόσφατα οδικά έργα με χρήματα της ΕΕ, στην οποία η Βουλγαρία είναι μέλος από το 2007, αλλά το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου έχει απότομα σημεία, χωρίς διαγράμμιση στην άσφαλτο, σύμφωνα με μια ένωση πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, η οποία είχε καταγγείλει στο παρελθόν το πρόβλημα στις Αρχές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς συνέβη το τροχαίο. Επιθεωρητές ανέφεραν ότι το λεωφορείο έτρεχε με ταχύτητα περίπου 100 χλμ./ώρα όταν προσέκρουσε αρχικά σε προστατευτική μπάρα στη μία πλευρά του αυτοκινητόδρομου και στη συνέχεια στις κεντρικές μπάρες. Αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν είχε πιάσει φωτιά πριν τη συντριβή ή τυλίχτηκε αργότερα στις φλόγες. Η φωτιά ξέσπασε στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου, δίνοντας χρόνο στους λιγοστούς επιζώντες που κάθονταν πίσω να αποδράσουν. Αξιωματούχοι λένε ότι ο οδηγός σκοτώθηκε ακαριαία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε κανείς για να ανοίξει τις πόρτες του λεωφορείου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις