«Πλάτη» στον Ταγίπ Ερντογάν βάζει το Άμπου Ντάμπι με την υπογραφή συμφωνιών δισεκατομμυρίων μεταξύ Τουρκίας και Εμιράτων, την ώρα που η λίρα κατακρημνίζεται και η οργή εναντίον του Τούρκου προέδρου ξεχειλίζει στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τους FT τα δύο κράτη έχουν ανταγωνιστεί για επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή από τότε που λαϊκές εξεγέρσεις συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο το 2011 και ο σκληρός ανταγωνισμός τους έχει αντηχήσει από τον πλούσιο σε πετρέλαιο Κόλπο μέχρι το Κέρας της Αφρικής και τη σύγκρουση στη Λιβύη.

Ωστόσο, οι έριδες αποτελούν παρελθόν και μια νέα εποχή αρχίζει για τις διμερείς τους σχέσεις καθώς Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχειρούν να απεμπλακούν από το κακό τους παρελθόν μέσω της οικονομικής διπλωματίας. Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία την Τετάρτη μετά από συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν στην Άγκυρα.

Η συνάντηση του Σεΐχη Μοχάμεντ με τον Ερντογάν, η πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και χρόνια, έρχεται καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για να επιδιορθώσουν τους πληγωμένους δεσμούς μετά από μια περίοδο σκληρού περιφερειακού ανταγωνισμού και εν μέσω νομισματικής κρίσης στην Τουρκία.

Η Abu Dhabi Development Holding (ADQ) υπέγραψε συμφωνία για να επενδύσει σε τουρκικές εταιρείες τεχνολογίας, ενώ η Abu Dhabi Ports επίσης υπέγραψε συμφωνία για συνεργασία με τουρκικά λιμάνια. Παράλληλα, υπογράφηκε συμφωνία με την ADQ και την τουρκική εταιρεία Kalyon για συνεργασία σε θέματα ενέργειας και υποδομών, αλλά και μνημόνια συνεργασίας με την CCN Group για συνεργασία στον τομέα της Υγείας. Τέλος, η ADQ υπέγραψε συμφωνία με το Επενδυτικό Γραφείο της Τουρκικής Προεδρίας σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν, ακόμη, ότι δημιουργούν ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν κυρίως στρατηγικές επενδύσεις στην Τουρκία σε υγεία και ενέργεια.

Μετά τις συνομιλίες, ο Σεΐχης Μοχάμεντ είπε ότι είχε «καρποφόρες» συνομιλίες με τον Ερντογάν για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ. «Ανυπομονώ να εξερευνήσω νέες ευκαιρίες συνεργασίας προς όφελος των δύο εθνών μας και προώθησης των αμοιβαίων αναπτυξιακών μας στόχων», ανέφερε στο Twitter.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε προηγουμένως αναζητήσει συμφωνίες ανταλλαγής με άλλες χώρες ως πηγή σκληρού νομίσματος για τη δημιουργία αποθεματικών και τη στήριξη της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει έως και 45% φέτος.

Έχει συμφωνίες ανταλλαγής αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Κατάρ και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Νότια Κορέα, συνολικού ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT Haber ανέφερε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Άμπου Ντάμπι στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Άγκυρα, σε σύγκρουση με αρκετές περιφερειακές χώρες καθώς και με τους δυτικούς συμμάχους της για διάφορα ζητήματα, έχει ξεκινήσει παρόμοιες προσπάθειες εξομάλυνσης με τους αντιπάλους της Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, αν και αυτά τα κανάλια έχουν αποφέρει μικρή δημόσια βελτίωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις