ΗΠΑ Τουρκία: Έτοιμος για συνεργασία με το Κογκρέσο για να επιταχυνθούν οι πωλήσεις όπλων σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

Σχολιάζοντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη σύνοδο προϋπολογισμού της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Αντονι Μπλίνκεν έκανε δηλώσεις για τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες χώρες.

Ο Μπλίνκεν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του βουλευτή της Νότιας Καρολίνας Τζο Γουίλσον: «Για μένα, οι ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις παρεμποδίζονται από περιττή γραφειοκρατία. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη γραφειοκρατία για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία, για παράδειγμα»;

Ο Αμερικανός υπουργός συμφώνησε με την παρατήρηση του Τζο Γουίλσον, και ανέφερε ότι πρέπει «να τα πάμε καλύτερα με τις ξένες πωλήσεις, ειδικά σε εκείνες με επείγουσα ανάγκη«. Αυτό αφορά ειλικρινά την εκτελεστική εξουσία, φυσικά και το Κογκρέσο.

«Πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα. Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από εμάς στην εκτελεστική εξουσία. Εξαρτάται επίσης και από το Κογκρέσο», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ορισμένες χώρες, όπως είπα νωρίτερα, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους τους «καλύπτεται από τη Ρωσία». Επίσης, ο κ. Μπλίνκεν πρόσθεσε πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν πιο στενά με το Κογκρέσο για να επιταχύνουν τις διαδικασίες πώλησης όπλων σε αυτές τις χώρες.

«Βεβαίως, εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας» υπογράμμισε με νόημα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις