«Φάντασμα του Κιέβου»: «Το φάντασμα του Κιέβου είναι ένας υπερήρωας θρύλος, χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τους Ουκρανούς», έγραψε σε ανάρτηση το Σάββατο 30 Απριλίου, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, καταρρίπτοντας τη φήμη, την οποία είχαν τροφοδοτήσει οι ίδιες οι ουκρανικές Αρχές, για την αντίσταση στη ρωσική εισβολή.

Η ανάρτηση αυτή έγινε έπειτα από δημοσιεύματα Μέσων, ανάμεσά τους οι Times, που ανέφεραν ότι το «φάντασμα του Κιέβου» ήταν ο σμηναγός Στεπάν Ταραμπάλκα, ένας 29χρονος ο οποίος σκοτώθηκε σε αερομαχία τον Μάρτιο.

Μόλις μία ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας, τα ουκρανικά ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν λόγο για έναν άγνωστο πιλότο μαχητικού MIG-29, ο οποίος είχε καταρρίψει έξι εχθρικά αεροσκάφη μέσα σε 30 ώρες. Στα social media άρχισαν να κυκλοφορούν memes και το hashtag #ghostofkyiv (φάντασμα του Κιέβου) είχε εκατομμύρια views.

Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δημοσίευσε στο Twitter τη φωτογραφία ενός πιλότου αναφέροντας ότι ήταν το «φάντασμα του Κιέβου», που είχε καταγράψει «έξι νίκες επί Ρώσων πιλότων».

«Με τόσο ισχυρούς υπερασπιστές, η Ουκρανία σίγουρα θα νικήσει», έγραφε ο Ποροσένκο. Η φωτογραφία που είχε αναρτήσει αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν από tweet που είχε κάνει το 2019 το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, επίσης, στις 27 Φεβρουαρίου έκανε ανάρτηση στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τον άγνωστο πιλότο «έναν εφιάλτη για τα ρωσικά αεροσκάφη». Ανάρτησε βίντεο, που εξήρε τον πιλότο, το οποίο περιελάμβανε απόσπασμα από προσομοιωτή πτήσης μαχητικού, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι ιστορίες αυτές συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται. Έπειτα από αναφορές στις αρχές Μαρτίου ότι το «φάντασμα του Κιέβου» είχε καταρριφθεί, ο Ιχόρ Μόσιουτσουκ- πρώην Ουκρανός βουλευτής- υποστήριξε ότι ο πιλότος επέζησε, επέστρεψε στη βάση του, απογειώθηκε με άλλο μαχητικό και κατέρριψε άλλο ένα εχθρικό αεροσκάφος. «Το φάντασμα είναι ζωντανό!», έγραψε στο Facebook.

Την Παρασκευή 29 Απριλίου, αρκετά ΜΜΕ έγραψαν ότι ο πιλότος ήταν ο Ταραμπάλκα, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου και μετά θάνατον έλαβε την τιμή του ήρωα της Ουκρανίας. Οι Times, επικαλούμενοι ουκρανικές πηγές, ανέφεραν ότι το κράνος και τα γυαλιά του πιλότου αναμένεται να πωληθούν σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Όμως, μία ημέρα αργότερα η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας κατέρριψε τους ισχυρισμούς. «Ο ήρωας της Ουκρανίας Στεπάν Ταραμπάλκα ΔΕΝ είναι το “φάντασμα του Κιέβου” και ΔΕΝ κατέρριψε 40 αεροπλάνα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook.

Προσέθετε, ωστόσο: «Το φάντασμα του Κιέβου είναι ζωντανό. Αντιπροσωπεύει το συλλογικό πνεύμα των εξαιρετικά ικανών πιλότων της τακτικής ταξιαρχίας που με επιτυχία υπερασπίζονται το Κίεβο και την περιοχή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις