Για «νίκη της Τουρκίας» και «αποδοχή όλων των αιτημάτων της» κάνει λόγο τουρκική εφημερίδα Sabah, αναφερόμενη στη χθεσινή συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου η Άγκυρα να άρει το βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Κι αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα με την ανακοίνωση αξιωματούχου του αμερικανικού Πενταγώνου που δήλωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16.

Παρότι μόλις χθες ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν τίποτα» στην Άγκυρα προκειμένου εκείνη να αλλάξει στάση, οι ειδήσεις που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προμηνύουν εξελίξεις στα αμερικανο-τουρκικά.

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως (on the record) πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

Η ατζέντα του Ερντογάν στο τετ α τετ με τον Μπάιντεν

Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο τετ α τετ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη (29/6).

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα υποστηρίξουν το PYD/YPG και την οργάνωση FETO στην Τουρκία. Η Τουρκία θα παράσχει επίσης πλήρη υποστήριξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία έναντι όλων των απειλών για την εθνική τους ασφάλεια. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα απορρίψουν σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα καταδικάσουν ξεκάθαρα και απερίφραστα τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από όλες τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας από διπλωματικές πηγές, ο Ερντογάν θα έχει μαζί του αρκετά θέματα που αναμένεται να θέσει στο τετ α τετ με τον Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του πριν μεταβεί στη Μαδρίτη χθες, δήλωσε ότι ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του εδώ, ο Ερντογάν είπε: «Είχαμε συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, μας μετέφερε την επιθυμία του να ξανασυναντηθούμε και είπαμε ‘ίσως’».

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθούν στη Μαδρίτη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στις 18:45 και η συνάντησή τους θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Τα θέματα που αναμένεται να τεθούν από την πλευρά του Τούρκου προέδρου:

1. Κρίση με τα F-16

Όταν ρωτήθηκε για τις διμερείς συναντήσεις που θα έχει στη σύνοδο κορυφής και την ατζέντα της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η πιο σημαντική συνάντηση με τις ΗΠΑ είναι το θέμα των F-16. «Το θέμα των F-16 είναι ακόμα στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, μια τακτική καθυστέρησης συνεχίζεται. Αυτά θα συζητηθούν. Δεν θα συμβιβάσουμε την αποφασιστική μας στάση και θα συνεχίσουμε την πορεία μας με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Ερντογάν.

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας που περιλαμβάνει την αγορά 40 νέων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16.

2. Βάσεις και όπλα στην Ελλάδα

Με συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, δόθηκε η δυνατότητα στις ΗΠΑ να επωφεληθούν από 4 νέες βάσεις, εκ των οποίων οι 3 ήταν νέες. Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να είναι και οι «ελληνικές προκλήσεις» και οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα. Στη χθεσινή δήλωσή του για το θέμα, ο Ερντογάν είπε: «Εναντίον ποιων χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα; Είπατε ότι αυτά στην Ελλάδα είναι ‘εναντίον της Ρωσίας’».

3. Υποστήριξη YPG/PKK

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «τρομοκρατική» οργάνωση YPG/PKK συνεχίζει να υπάρχει υπό τη σκιά των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία. Μετά από αίτημα των ΗΠΑ, η υποστήριξη στο YPG/PKK, που χρησιμοποιεί το όνομα «SDG», είναι μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης.

4. FETO

Στη σύνοδο κορυφής που έγινε χθες, μαζί με το PKK/YPG/PYD, «ήταν η πρώτη φορά σε μια διεθνή συμφωνία που η FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση αποκαλύφθηκε τόσο ξεκάθαρα», αναφέρεται.

Δεδομένου ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αρχηγός της «τρομοκρατικής» οργάνωσης Φετουλάχ, αυτή τη στιγμή είναι το κέντρο των δραστηριοτήτων της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Ο οργανισμός έχει εκτεταμένη δομή, εμπορικό δίκτυο και οικονομικό όγκο που φτάνει τα δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Ενώ το FETÖ έχει περισσότερα από 140 σχολεία στις ΗΠΑ, περίπου 60 χιλιάδες μαθητές λαμβάνουν εκπαίδευση σε αυτά τα σχολεία, σημειώνει η εφημερίδα.

5. Οικονομική συνεργασία

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση Τουρκίας και Υφυπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ και συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν από κοινού για τις τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Αναμένεται ότι αυτό το θέμα θα είναι στην ατζέντα και στη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον Μπάιντεν.

Η διάσκεψη του ΝΑΤΟ

Πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε στη Μαδρίτη η διάσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με πληροφορίες ο Eρντογάν στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στα θέματα των νησιών του Αιγαίου και της αποστρατιωτικοποίησής τους.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις