Στην ανακοίνωση ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Αμντουλχαμίτ Χαν», θα ξεκινήσει την Τρίτη 9/8 από το λιμάνι Τασούτζοου της Μερσίνης, προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλοντας έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μια πολύ μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και στα 6 μίλια από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, αλλά κι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στον απόπλου του «Αμντουλχαμίτ Χαν» αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας ότι «αύριο, θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο».

«Στο Αιγαίο θέλουμε σταθερή ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, αλλά βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση» σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, σύμφωνα με τον Alpha τα επιτελεία της Ελλάδας και της Κύπρου εξετάζουν τα πιθανά ενδεχόμενα όσον αφορά στην τοποθεσία των ερευνών του τουρκικού πλοίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις