Ιράν: Απειλές ότι θα βγάλει το στρατό στο δρόμο εξαπολύει το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, καθώς οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Το καθεστώς προειδοποιεί ότι ο στρατός θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τους εχθρούς, για να επανέλθει η ασφάλεια και η ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, μεταδίδει το Reuters.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Το εξοργισμένο πλήθος ζητά δικαίωση για την κοπέλα που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ηθών του Ιράν, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Λίγο αργότερα έπεσε σε κώμα και στη συνέχεια πέθανε.

Η ανακοίνωση του στρατού αναφέρει ακόμη ότι αυτές οι «απέλπιδες πράξεις είναι κομμάτι του διαβολικού σχεδίου, για να αποδυναμωθεί το ισλαμικό καθεστώς».

Ο θάνατος της Αμινί έχει πυροδοτήσει οργισμένες αντιδράσεις σχετικά με τους περιορισμούς των προσωπικών ελευθεριών στο Ιράν, όπως οι αυστηροί κανόνες στο ντύσιμο των γυναικών.

Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου, καθώς οι διαδηλωτές σε περισσότερες από 12 πόλεις συγκρούονται στους δρόμους με τις Αρχές, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 36, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ραϊσί: Δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι συνθήκες θανάτου της 22χρονης κοπέλας θα διερευνηθούν.

«Επικοινώνησα με την οικογένειά της με την πρώτη ευκαιρία και τους διαβεβαίωσα ότι θα συνεχίσουμε σταθερά να ερευνούμε αυτό το περιστατικό. …Η μεγαλύτερη ενασχόλησή μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ωστόσο προσπάθησε να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της συζήτησης λέγοντας «τι γίνεται με όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στις ΗΠΑ;».

«Ερευνήθηκαν όλοι αυτοί οι θάνατοι;» είπε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης των ηγετών του ΟΗΕ. Έκανε επίσης λόγο για «διπλά πρότυπα» στη Δύση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις, ο πρόεδρος Ραϊσί, δεν τις απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά δεν φάνηκε να αποδοκιμάζει την ακραία βία από τις Αρχές.

«Αυτό που συμβαίνει, οι διαδηλώσεις… είναι φυσιολογικό και πλήρως αποδεκτό», είπε. «Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ διαδηλωτών και βανδαλισμού. Οι διαδηλώσεις είναι καλές για την έκφραση συγκεκριμένων ζητημάτων», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις