Στις κάλπες προσέρχονται οι Αμερικανοί πολίτες, την Τρίτη, για τις ενδιάμεσες εκλογές. Η αναμέτρηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για το πολιτικό μέλλον του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ. Ο δεύτερος φλερτάρει, πλέον, φανερά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις προεδρικές του 2024.

Οι πολίτες στις ΗΠΑ ψηφίζουν για το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το ένα τρίτο της Γερουσίας και για μια σειρά θέσεων αιρετών αξιωματούχων.

Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, τότε οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον ενός εκ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, εξέλιξη που θα έφερνε «μια διχασμένη αμερικανική κυβέρνηση» πίσω στην Ουάσινγκτον.

Ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι οι Ρεπουμπλικάνοι να καταφέρουν να πάρουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ο έλεγχος της Γερουσίας, της Άνω Βουλής του Κογκρέσου, αναμένεται να κριθεί σε κρίσιμες μάχες σε πολιτείες όπως είναι η Πενσιλβάνια, η Τζόρτζια και η Νεβάδα.

Μολονότι ο Μπάιντεν έχει την εξουσία να ασκεί βέτο σε νομοθετικές προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων, πιθανή «αλλαγή φρουράς» εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι θα σημαίνει μια Βουλή υπό διαφορετική ηγεσία κατά τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του και εντεύθεν.

Ο Kevin McCarthy, ο οποίος προαλείφεται για επόμενος πρόεδρος της Βουλής, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν το πάνω χέρι, έχει υπαινιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον.

Νέες έρευνες – Στο στόχαστρο η οικογένεια Μπάιντεν

Υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, οι επιτροπές της Βουλής ξεκίνησαν μια σειρά ερευνών, με πιο αξιοσημείωτη αυτή της 6ης Ιανουαρίου που ερευνούσε την ανάμειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση του 2021 στο Καπιτώλιο. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της Βουλής, αυτή η επιτροπή πιθανότατα θα διαλυθεί, ενώ άλλες θα περάσουν επίσης στον έλεγχό τους.

Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρόεδροι επιτροπών των Ρεπουμπλικάνων θα ανοίξουν πολλές δικές τους έρευνες για τα πάντα, από την προέλευση της πανδημίας COVID-19 έως την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης για μια ομοσπονδιακή έρευνα το καλοκαίρι στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ και τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις