Βατικανό: Η ηχογράφηση έγινε εν αγνοία του Πάπα.

Η συνομιλία διάρκειας πέντε λεπτών και 37 δευτερολέπτων έγινε στις 24 Ιουλίου 2021 και αποκαλύφθηκε από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AdnKronos, το οποίο έκανε γνωστό ότι η ηχογράφηση χρονολογείται στις 2.25 μ.μ. εκείνης της ημέρας και προέρχεται από μια γεωεντοπισμένη συσκευή στην Piazza del Sant’Uffizio.

Ο Πάπας ανάρρωνε από μια σοβαρή εγχείρηση στο έντερο. Η Guardia di Finanza εντόπισε την εγγραφή στο πλαίσιο έρευνας της εισαγγελίας Sassari για την Caritas στο Ozieri. Τη βρήκε σε δύο τηλέφωνα και ένα tablet που ανήκαν σε μία ύποπτη, την Maria Luisa Zambrano, οικογενειακή φίλη της οικογένειας του καρδιναλίου Becciu.

Ο καρδινάλιος ζήτησε από τον Πάπα να επιβεβαιώσει ότι είχε εγκρίνει μια πληρωμή για να βοηθήσει στην απελευθέρωση μιας καλόγριας που είχε απαχθεί στην Αφρική

Η γυναίκα που διαχειρίστηκε τα χρήματα είχε ξοδέψει μεγάλο μέρος τους για προσωπική χρήση, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών επώνυμων ρούχων και επισκέψεων σε ιαματικά λουτρά

Σύμφωνα με το Reuters στο αρμόδιο δικαστήριο του Βατικανού σε μια δίκη για διαφθορά κατατέθηκε την Πέμπτη η μυστικά καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του βασικού κατηγορούμενου, του καρδινάλιου Άντζελο Μπέτσιου, και του Πάπα Φραγκίσκου.

Ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από το δωμάτιο ενώ η κασέτα έπαιζε, αλλά οι δικηγόροι που την άκουσαν είπαν ότι ο Becciu ζήτησε από τον πάπα να επιβεβαιώσει ότι ο ποντίφικας είχε εγκρίνει μια πληρωμή για να βοηθήσει στην απελευθέρωση μιας καλόγριας που είχε απαχθεί στην Αφρική.

Οι δικηγόροι είπαν ότι κατά την κλήση ο Πάπας έδειχνε σαστισμένος και μπερδεμένος για το λόγο που τηλεφωνούσε ο Becciu και ότι ο Ποντίφικας ζήτησε επανειλημμένα από τον καρδινάλιο να του στείλει γραπτό σημείωμα για το αίτημά του.

Το ιστορικό

Το 2018, ο Becciu, που ήταν τότε το τρίτο ισχυρότερο πρόσωπο στο Βατικανό, προσέλαβε τη συγκατηγορούμενη Cecilia Marogna, μια αυτοαποκαλούμενη αναλύτρια ασφαλείας, για να απελευθερώσει μια Κολομβιανή καλόγρια που είχε απαχθεί στο Μάλι από μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Η Marogna, 44 ετών, έλαβε 575.000 ευρώ από τη Γραμματεία του Κράτους, τη σημαντικότερη υπηρεσία του Βατικανού, το 2018 έως το 2019, όταν η Becciu εργαζόταν εκεί. Τα χρήματα εστάλησαν σε εταιρεία που είχε συστήσει στη Σλοβενία και έλαβε τμήμα της πληρωμής σε μετρητά.

Η αστυνομία ανακάλυψε ότι η Marogna είχε ξοδέψει μεγάλο μέρος των χρημάτων για προσωπική χρήση, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών επώνυμων ρούχων και επισκέψεων σε ιαματικά λουτρά.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα στο τηλεφώνημα, ο Becciu είπε στον Πάπα: «… αυτά είναι τα δύο σημεία, δηλαδή, μου έδωσες ή όχι την άδεια να ξεκινήσω τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της καλόγριας; Ε, νομίζω ρώτησα να πάω στο Λονδίνο, στο πρακτορείο, μετά είπα ..εεεεε ότι τα έξοδα που χρειάζονταν ήταν 350 χιλιάδες ευρώ για τα έξοδα του πρακτορείου, αυτά που έπρεπε να μεταφέρουν και μετά για τα λύτρα ορίσαμε 500.000, δεν είπαμε άλλα γιατί φαινόταν ανήθικο να δώσουμε περισσότερα χρήματα που θα μπουν στις τσέπες των τρομοκρατών … καλά, μου φαίνεται ότι είχα ενημερώσει για όλα αυτά… ναι θυμάσαι;».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις