Τέσσερις από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, οι New York Times, ο Guardian, η El Pais, και η  Le Monde, αλλά και το περιοδικό Der Spiegel κάλεσαν τη Δευτέρα την αμερικανική κυβέρνηση να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για μαζική διαρροή εγγράφων.

«Η συλλογή και η διάδοση ευαίσθητων πληροφοριών, όταν αυτό είναι απαραίτητο για το δημόσιο συμφέρον, συνιστά ουσιώδες μέρος της καθημερινής δουλειάς των δημοσιογράφων», γράφουν οι αρχισυντάκτες και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πέντε ἐγκριτων μέσων ενημέρωσης.

«Εάν αυτή η δουλειά ποινικοποιηθεί, όχι μόνο η ποιότητα του δημόσιου διαλόγου αλλά και οι δημοκρατίες μας θα αποδυναμωθούν σημαντικά», προσθέτουν.

Ο 51χρονος Αυστραλός διώκεται στις ΗΠΑ επειδή, από το 2010, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα για αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες αποτέλεσαν πηγή σειράς αποκαλύψεων από αυτά τα πέντε μέσα ενημέρωσης. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019, ύστερα από επτά χρόνια παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο. Αυτήν τη στιγμή κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής του κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις