Με όλες τις τιμές προϋπάντησε, την Πέμπτη, στον Λευκό Οίκο τον Εμανουέλ Μακρόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν χαιρἐτισε, μάλιστα, γαλλιστί τις αξίες της “Ελευθερίας, Ισότητας και Αδελφοσύνης” υποδεχόμενος των ομόλογό του της Γαλλίας και τη σύζυγό του, Μπριζίτ.

Μεταξύ των πολλών θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, είναι η Ουκρανία και η κοινή και σταθερή στάση απέναντι στη Ρωσία. Ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση για «διαρκή ειρήνη», ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Συνάντηση με τον Πούτιν

Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνομιλήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τον Ρώσο ομόλογό του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC. «Ήθελα να κάνω την επίσημη επίσκεψη πρώτα και να έχω μια εις βάθος συζήτηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις ομάδες μας μαζί», δήλωσε, τονίζοντας ότι θα συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα «στις επόμενες ημέρες».

Σημαντικό το τετ-α-τετ

Η σύναψη της συμφωνίας AUKUS (Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ) το 2021, είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις αμερικανο-γαλλικές και στην ακύρωση ενός γαλλο-αυστραλιανού αμυντικού ντιλ ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον Μακρόν τότε να φτάνει στη σημείο να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Γάλλο πρέσβη από την Ουάσινγκτον.

Στην πορεία, ωστόσο, οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν. Μπάιντεν και Μακρόν έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων, τα τελευταία χρόνια, ενώ μιλούν πια τακτικά και στο τηλέφωνο με θέμα κυρίως τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μόνο φέτος, είχαν τουλάχιστον επτά τηλεφωνικές συνομιλίες και άλλα δώδεκα κοινά τηλεφωνήματα με άλλους ηγέτες, σύμφωνα με το CNN.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις