Η QatarEnergy, ο ενεργειακός κολοσσός του Κατάρ, μπαίνει επισήμως στο ενεργειακό πρόγραμμα του Λιβάνου, παίρνοντας τη θέση που είχε η ρωσική Novatek, με τις ευλογίες του Αμερικανού διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στη Βηρυτό την Κυριακή, με τη γαλλική TotalEnergies και την ιταλική Eni. Η QatarEnergy πήρε μερίδιο 30% στα Τεμάχια 4 και 9, ενώ η TotalEnergies και η Eni θα έχουν από 35% η καθεμία.

Υπενθυμίζεται ότι Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν πέρυσι σε μια «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών έπειτα από αμερικανική διαμεσολάβηση. Η συμφωνία εκείνη χαιρετίστηκε ως «ιστορική» καθώς μιλάμε για δυο χώρες που είναι επισήμως σε πόλεμο και δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Η είσοδος της QatarEnergy στο ενεργειακό πρόγραμμα του Λιβάνου έρχεται τώρα να διαδεχθεί τις τελευταίες εξελίξεις ως ακόμη ένα «βήμα προόδου», όπως σημειώνει ο ίδιος ο Άμος Χόχσταϊν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το χρονοδιάγραμμα των από εδώ και πέρα κινήσεων στις θάλασσες του Λιβάνου για το 2023 δεν είναι ακόμη σαφές. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις φέτος στο Τεμάχιο 9.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις