Εν μέσω σκανδάλων διαφροράς και παραιτήσεων στην Ουκρανία, στη δημοσιότητα έρχεται video με πακτωλό χρημάτων,  ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που έκρυβε πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Φέρεται ότι κατάφερε να αθωωθεί στο δικαστήριο, που του επέστρεψε πίσω το ποσό. Όλα αυτά, την ώρα που η Ουκρανία πολεμά ενάντι στη Ρωσία, με τις μάχες να μαίνονται επί ένα, σχεδόν, έτος.

Το Nexta δημοσίευσε video, στο οποίο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksandr Myronyuk, είχε κρυμμένα σε καναπέ σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά. Το βιντεοληπτικό υλικό φέρεται ότι είχε τραβηχθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας, τον περασμένο Αύγουστο, στον καναπέ του κατηγορούμενου στην έρευνα για τις προμήθειες του υπουργείου Άμυνας.

Ο Mironyuk φέρεται ότι προσκόμισε στο δικαστήριο ένα «έγγραφο», το οποίο ανέφερε πως τα χρήματα που βρέθηκαν στον καναπέ δεν ήταν δικά του, αλλά του τα δάνεισε μια 86χρονη κάτοικος του Χάρκοβο, η Eleonora Duminsh. Σύμφωνα με δημοσίευμα τoυ thestories, το δικαστήριο επέστρεψε τα κατασχεθέντα μετρητά του ενός εκατομμυρίου στον Mironyuk.

Το σκάνδαλο διαφθοράς στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας

Το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς έσκασε σαν «βόμβα» στην Ουκρανία, στα τέλη του Ιανουαρίου, με κεντρικό πρόσωπο μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Oleksii Reznikov, βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων, καθώς οι έρευνες για κυβερνητική διαφθορά συγκλόνισαν τη χώρα.

Οι αποκαλύψεις δύο ερευνών σε ανώτατο επίπεδο αποτέλεσαν σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση Ζελένσκι. Αμφότερες, σχετίζονται με κερδοσκοπία πολέμου και προκάλεσαν την αντίδραση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η υπόθεση αφορούσε στο υπουργείο Άμυνας και σχετίζεται με αγορές στρατιωτικών σιτηρεσίων σε διογκωμένες τιμές. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών Vasyl Lozinsky, απολύθηκε για υπόθεση που συνδέεται με υπερτιμημένη δημόσια αγορά ηλεκτρογεννητριών.

Αν και ο Reznikov δεν υπέγραψε προσωπικά το συμβόλαιο αμυντικών τροφίμων και τροφοδοσίας αξίας 13 δισεκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων (326 εκατομμύρια ευρώ), δημοσιογράφοι είπαν ότι είχε την τελική ευθύνη και είχε δηλώσει δημόσια τη μηδενική του ανοχή στη διαφθορά. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα και χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης, με στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο υπουργείο Άμυνας και τη φήμη του μεταξύ των διεθνών εταίρων».

Ενώ ο Reznikov υπερασπίζεται σθεναρά τη σύμβαση του υπουργείου, ο Vasyl Lozinsky απολύθηκε σχεδόν αμέσως. Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός συνελήφθη ενώ δεχόταν δωροδοκία 400.000 δολαρίων για διευκόλυνση μιας υπερτιμημένης αγοράς εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις