Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε, την Παρασκευή, ο διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί , ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη επτάμηνη άδικη φυλάκισή του.

Ο Παναχί είχε συλληφθεί μήνες προτού ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος στο Ιράν, με τη φυλάκισή του να γίνεται σύμβολο της δεινής θέσης που βρίσκονται οι άνθρωποι των Τεχνών όταν μιλούν κατά των Αρχών.

Ο Παναχί βγήκε από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης «δύο ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας πείνας για την ελευθερία του» ανέφερε στο Twitter το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) με έδρα τις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα Shargh του Ιράν δημοσίευσε μια εικόνα του Παναχί να αγκαλιάζει πανηγυρικά έναν υποστηρικτή του.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης συνελήφθη τον Ιούλιο και φυλακίστηκε επειδή το 2010 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος» και την Τετάρτη ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τη συνέχιση της κράτησής του.

«Ο Παναχί αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος από τη φυλακή Εβίν με τις προσπάθειες της οικογένειάς του, των δικηγόρων του και των εκπροσώπων του κινηματογράφου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ιρανικό Σπίτι του Κινηματογράφου.

Η απεργία πείνας που ξεκίνησε ο Παναχί προκάλεσε κύμα ανησυχίας για τον φυλακισμένο σκηνοθέτη διεθνώς.

«Σήμερα, όπως πολλοί άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι στο Ιράν, δεν έχω άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθώ για αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά με το πιο πολύτιμο αγαθό μου – τη ζωή μου» είχε αναφέρει ο Παναχί στη δήλωση του για την απεργία πείνας. «Θα παραμείνω σε αυτή την κατάσταση μέχρι ίσως το άψυχο σώμα μου να απελευθερωθεί από τη φυλακή» είχε τονίσει.

Ο Παναχί έχει βραβευθεί για τις ταινίες του σε πολλά ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις