Το τρίτο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων εξελίσσεται, την Τρίτη, σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 έτη. Το νομοσχέδιο συζητείται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει μια μικρή υποχώρηση.

Yπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό το βλέμμα της Αστυνομίας, χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν και δηλώνουν αποφασιμένοι να συνεχίζουν τον αγώνα. Δεν λείπουν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις σε αρκετές πόλεις.

Προβλήματα δημιουργούνται στα δρομολόγια των τρένων, ακυρώνονται μαθήματα στα σχολεία, ενώ και οι παραδόσεις των διυλιστηρίων θα επηρεαστούν καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς και τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους πολίτες να βγουν μαζικά στους δρόμους.

«Οχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ζητά από τους εργαζομένους να εργάζονται δύο επιπλέον χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι για τους περισσότερους η ηλικία αυτή είναι τα 64 χρόνια, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμος ο προϋπολογισμός ενός από τα πιο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα του βιομηχανικού κόσμου.

Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι περνούν τα περισσότερα χρόνια τους στη σύνταξη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, προνόμιο το οποίο μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν θέλει να στερηθεί.

«Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι διαρθρωτικά ελλειμματικό» δήλωσε, τη Δευτέρα, στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπ, μετά την έναρξη της συζήτησης επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Μικρή υποχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται μεταξύ 20 και 21 ετών θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 και όχι στα 64, ανταποκρινόμενη θετικά στο αίτημα των βουλευτών των Ρεπουμπλικανών (Les Républicains).

«Ακούμε το αίτημα των εκλεγμένων εκπροσώπων της Δεξιάς», πρόσθεσε, πριν από την έναρξη των συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα.

Οι ψήφοι των βουλευτών του κόμματος των Ρεπουμπλικανών είναι απαραίτητες για να περάσει η μεταρρύθμιση αυτή. Εδώ και αρκετές ημέρες ζητούν να μην αναγκαστούν «όσοι άρχισαν να εργάζονται νωρίτερα να συνεισφέρουν περισσότερο», σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Ερίκ Σιοτί. Πράσινο φως στην πρότασή τους για τους μακροχρόνια εργαζομένους «θα κερδίσει ένα μεγάλο μέρος των ψήφων μας», διαβεβαίωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Le Parisien.

«Πρόκειται για ένα μέτρο, που θα κοστίσει από 600 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα επηρεάζει έως και 30.000 άτομα ετησίως» δήλωσε η Μπορν. «Καθώς πραγματοποιούμε αυτή τη μεταρρύθμιση για να εξασφαλίσουμε την ισορροπία του συστήματος έως το 2030, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για τη χρηματοδότησή του» πρόσθεσε.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας έως σήμερα, η έναρξη της εργασίας πριν από την ηλικία των 20 ετών μπορεί να επιτρέψει την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά δύο έτη, ενώ η έναρξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας πριν από την ηλικία των 16 ετών μπορεί να δώσει το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης κατά τέσσερα έτη. Το σχέδιο μεταρρύθμισης προβλέπει ότι το σύστημα αυτό θα «προσαρμοστεί»: Όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται στην ηλικία μεταξύ 20 και 21 ετών θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 έτη – όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από την ηλικία των 18 ετών θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 60 έτη.

Η πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, πως δεν έχει «καμία αντίρρηση» σχετικά με άλλο ένα αίτημα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο υποβλήθηκε επίσης και από την κεντρώα ομάδα του MoDem: μια ενδιάμεση επανεξέταση της μεταρρύθμισης το 2027. Εκείνη τη χρονιά, «υπάρχουν προεδρικές εκλογές και βουλευτικές εκλογές», που «είναι ήδη ένα είδος “αναθεώρησης”» εξήγησε.

Ενώ έχουν προγραμματιστεί δύο νέες ημέρες διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα, στις 7 και 11 Φεβρουαρίου, η Μπορν δήλωσε ότι «κατανοεί» πως η μεταρρύθμιση που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη «προκαλεί αντιδράσεις, διστακτικότητα και ανησυχίες». «Αλλά στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε το μέλλον του συνταξιοδοτικού μας συστήματος με μία δίκαια διανομή», είπε, προσθέτοντας ότι «λυπάται που κάποιοι, ιδίως στην Αριστερά, επιμένουν να διαστρεβλώνουν το πρόγραμμα μεταρρύθμισης».

Απαντώντας στον ηγέτη του CFDT, ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, ο οποίος την κατηγόρησε το βράδυ της Πέμπτης για έλλειψη «ενσυναίσθησης», η Μπορν δήλωσε ότι «είναι οδυνηρό και αντιτίθεται σε αυτό που είμαι και σ’ αυτό που υποστηρίζω». Και αν η μεταρρύθμιση δεν περάσει τελικά; «Δεν εξετάζω αυτό το ενδεχόμενο. Αναζητώ τον σωστό τρόπο για να γίνει» υποστηρίζει η Μπορν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις