Ξεχάστε τα LEDs, υποδεχτείτε τα PeLEDs που λάμπουν 1.000 φορές περισσότερο
Νέα LEDs από περοβσκίτη αλλάζουν τα δεδομένα: πιο φωτεινά, φθηνότερα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Sustainability, ερευνητές από το σουηδικό Πανεπιστήμιο του Λινκέπινγκ έχουν βρει καλύτερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες για την παραγωγή μιας νέας γενιάς LEDs, τα PeLEDs.
Νέα εποχή στα LED
Το νέο είδος LED κατασκευάζεται με περοβσκίτη, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών. Τα PeLEDs λάμπουν 1.000 φορές περισσότερο από τα συμβατικά, κάτι που σημαίνει ότι μελλοντικά θα μπορούμε να διαβάζουμε το κινητό μας στον ήλιο με ευκολία. Παράλληλα, η μεγαλύτερη φωτεινότητα των PeLED είναι τέτοια που μπορούν να υποκαταστήσουν τα συμβατικά σε εφαρμογές όπως τα φώτα των δρόμων.
Όπως διαβάζουμε στο The Cooldown, η τεχνολογία των LED υπάρχει εδώ και 6 δεκαετίες, αλλά μόλις την τελευταία δεκαετία έγινε συστηματική χρήση σε ηλεκτρονικές συσκευές και ειδικά σε οθόνες αφής. Τα οργανικά LED (OLED) αποτελούνται από μία λεπτή στοιβάδα ημιαγωγών με βάση τον άνθρακα. Αν και προσφέρουν εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας, το οργανικό υλικό διασπάται και η φωτεινότητα μειώνεται με την πάροδο των ετών. Φυσικά, ακόμα κι έτσι ξεπερνούν τον κύκλο ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών, που είναι μερικά χρόνια. Τα PeLEDs, όμως, όχι μόνο είναι χίλιες φορές φωτεινότερα, αλλά το βασικό τους υλικό, ο περοβσκίτης, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Παράλληλα, είναι φθηνότερα και ευκολότερα στην παραγωγή. Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν στο ότι αυτή είναι η επόμενη γενιά LED.
Τοξικά υλικά και χρυσός στο στόχαστρο της πράσινης καινοτομίας
Ωστόσο, η παραγωγή των PeLEDs ακόμα γίνεται με τοξικά χημικά και ειδικά μόλυβδο, η χρήση του οποίου έχει ιδιαίτερα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό είναι κάτι που λαμβάνουν υπόψη τους οι ερευνητές από τη Σουηδία, οι οποίοι ανέλυσαν το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος 18 διαφορετικών PeLED προκειμένου να βρουν το καλύτερο από πλευράς παραγωγής του υλικού, κατασκευής, διανομής και ανακύκλωσης.
Στόχος οι 10.000 ώρες ζωής και η εμπορική χρήση
Παράλληλα, οι ερευνητές σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τον χρυσό – η παραγωγή του οποίου γίνεται επίσης με τοξικά χημικά – με αλουμίνιο, χαλκό ή νικέλιο. Και προς το παρόν, τα καλύτερα PeLEDs διαρκούν μερικές εκατοντάδες ώρες, αλλά για να χρησιμοποιηθούν σε εμπορικά προϊόντα θα πρέπει να φτάσουν τις 10.000 ώρες. Οι ερευνητές, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι ότι ειδικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν σύντομα και τα PeLEDs θα βρουν γρήγορα τη θέση τους στην αγορά.