Υπόμνημα Καραμανλή στην προανακριτική: Ζητά να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο
Ο πρώην υπουργός επέλεξε να δώσει τις εξηγήσεις του στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής μέσω λιτού γραπτού υπομνήματος.

Αθώος δηλώνει ο Κώστας Καραμανλής στο υπόμνημά του που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, μέσω του οποίου ζητά να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο.
«Με το παρόν σημείωμά μου αρνούμαι ότι έχω τελέσει τη διερευνώμενη πράξη της παράβασης καθήκοντος ή και οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δηλώνοντας ωστόσο πως επιθυμεί «προς πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδειξη της αθωότητάς» του, την κίνηση ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθεί ανάκριση από ανακριτική που θα οριστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Ο πρώην υπουργός επέλεξε να δώσει τις εξηγήσεις του στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής μέσω λιτού γραπτού υπομνήματος, όπως είχε πράξει προ ολίγων εβδομάδων και ο Χρήστος Τριαντόπουλος.
Η προανακριτική επιτροπή συνεδριάζει αυτή την ώρα κεκλεισμένων των θυρών, για προτελευταία όπως όλα δείχνουν φορά. Την ίδια στιγμή, η Μαρία Καρυστιανού έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή 1,3 εκατ. υπογραφές πολιτών για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
Αντιδρά η αντιπολίτευση
Η κατάθεση δια υπομνήματος και όχι δια ζώσης του Κώστα Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «οριστική αμνήστευσή» του.
Πηγές του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν πως «σήμερα προστέθηκε το τελευταίο επεισόδιο στη μακρά αλληλουχία των μεθοδεύσεων με τις οποίες επιχειρήθηκε η προστασία του κυρίου Καραμανλή σε σχέση με τις ευθύνες του για τα σοβαρά ελλείμματα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα οποία οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών».
Οι ίδιες πηγές επέμεναν πως η ΝΔ «καταστρατηγεί το Σύνταγμα και επιφυλάσσει στον ελεγχόμενο πρώην υπουργό το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τα στάδια της διερεύνησης των ευθυνών του κατά παράβαση του Συντάγματος, με τη γνωστή fast-track μεθόδευση».
Από τη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας «κατάφωρη παραβίαση» του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και του Κανονισμού της Βουλής.
«Δεν νομιμοποιούμε επ' ουδενί την διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε, με απόφαση της πλειοψηφίας, είναι υποκριτικό, να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα εκ μέρους μας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Το ΚΚΕ επίσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση κάνοντας λόγο για «φαρσοκωμωδία», ενώ πρώτη είχε αποχωρήσει καταγγέλλοντας η Νέα Αριστερά, μιλώντας για «ημέρα ντροπής».