Αντιδράσεις από τα κόμματα και τα συνδικάτα έφεραν οι ανακοινώσεις στις εργασιακές σχέσεις του Efood με τους εργαζόμενους.

Συνδικαλιστικοί φορείς και σωματεία

Η υπόθεση της efood προκάλεσε την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι κάνουν λόγο για εκβιασμό των εργαζομένων ενώ επισημαίνουν ακόμα πως με το νέο καθεστώς εργασίας που τους προτείνεται, οι εργαζόμενοι θα επιβαρύνονται με τις ασφαλιστικές εισφορές. Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η εταιρεία μετατρέπει τους διανομείς από ήρωες σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και πως «η ενημέρωση που είχαν πολλοί συνάδελφοι διανομείς για μη ανανέωση της σύμβασης τους και μετατροπή στο “συνεργατικό” μοντέλο σημαίνει απολύσεις».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες θα απολυθούν».

efood απάντηση

Νάσος Ηλιόπουλος: Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, επιτίθεται στην κυβέρνηση με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση νομοθετεί σταθερά υπέρ των λίγων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του αναφέρει τα εξής: «Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “αυτοαπασχολούμενους”. Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Εχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων. Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους. Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Όλα αυτά προέρχονται από τη βάση των νόμων που έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία

«Εμείς φωνάζαμε ότι αυτό που γίνεται σημαίνει πλήρης απορρύθμιση και ότι θα αποβεί σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ακούστε το απόσπασμα εδώ:

https://www.facebook.com/d.tzanakopoulos/videos/3030880400457782

Χρηστίδης: Αδιέξοδος ο νόμος της ΝΔ

«Οι καταγγελίες των εργαζομένων της #Efood δείχνουν γιατί ειναι αδιέξοδος ο νόμος της ΝΔ για τα Εργασιακά. Η κατάργηση του θεσμικού πλαισιου προστασίας των εργαζομένων δημιουργεί συνθήκες ζούγκλας», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

ΚΚΕ: Έκτρωμα ο νόμος Χατζηδάκη, εξαπάτησε τους διανομείς

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος – Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του.
Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες – freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.
Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων.
Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο», αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις