«Θα το ξανακάνουμε»: Το σύνθημα Μητσοτάκη για την εκλογική μάχη, στα 52α γενέθλια της ΝΔ
H γιορτή του κυβερνώντος κόμματος πραγματοποιείται με ηχηρές απουσίες: Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έδωσαν το παρών στην αποψινή εκδήλωση
Μήνυμα συσπείρωσης και προεκλογικής ετοιμότητας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την επετειακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 52 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Ο πρωθυπουργός έθεσε τον ορίζοντα των εκλογών του 2027, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ΝΔ θα κερδίσει ξανά την άνοιξη του 2027, με ποσοστό άνω του 40%.
Μιλώντας στο παλιό αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, όπου πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα για την επόμενη πολιτική μάχη, καλώντας τα στελέχη και τους υποστηρικτές του κόμματος να παραμείνουν σε εγρήγορση.
«Πάρτε δυνάμεις για τον αγώνα που έρχεται. Θα είναι ένας όμορφος αγώνας, θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες εκείνων που δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να το ξανακάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του με τις ευχές για τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας.
«Έχουμε μπροστά μας δύσκολους καιρούς με μεγάλες οικονομικές αναταραχές - αλλά σήμερα η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση, είναι μια χώρα της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να στηρίζει τους Έλληνες από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, και αυτή την πορεία δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την ανατρέψει, θα αφήσουμε πίσω τις σκοτεινές μέρες και δεν θα αφήσουμε κανένα λαϊκιστή να μας γυρίσει πίσω», τόνισε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027 θα εξηγήσουμε στους πολίτες ποιο είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα του 2030. Όσο περισσότερο παραμένουμε στην εξουσία, τόσο πιο πολύ πρέπει να αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόσο πιο σεμνοί και ταπεινοί να είμαστε, και να γνωρίζουν οι πολίτες ότι από μας μπορούν να περιμένουν περισσότερα αλλά ταυτόχρονα ότι πρέπει μέσα μας να βρούμε τη δύναμη και τα λάθη μας αναγνωρίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σχεδιάσουμε και μία πορεία για ένα μέλλον που να μπορεί να κάνει την πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη να επιστρέψουμε στη θέση που τελικά μας αξίζει. Η ΝΔ κατάφερε πάντα να μετατρέψει την πολιτική σταθερότητα σε δύναμη αλλαγής - Και αυτή είναι μεγάλη δύναμη της ΝΔ και η δύναμη που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε και πάλι τις εκλογές. Αυτή η δυνατότητά μας να προσαρμοζόμαστε πέρα και πάνω από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, όπως έγραψε ο ιδρυτής μας, είναι που κάνει τη Νέα Δημοκρατία σήμερα να ξεχωρίζει και να παραμένει τελικά η μόνη βαθιά κοινωνική λαϊκή παράταξη που εκφράζει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».
Εξέφρασε ένα «μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς» για την «εντυπωσιακή» παρουσία υπουργών, βουλευτών και στελεχών του κόμματος ««για να γιορτάσουμε τα 52α γενέθλια της μεγάλης μας παράταξης». «Η σημερινή εκδήλωση είναι και για να θυμηθείτε και τη δική σας προσωπική διαδρομή, τι σας συνδέει με τη Νέα Δημοκρατία - εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία, εσείς είστε η καρδιά της παράταξης. Σκεφτόμουν ότι τέσσερις φορές η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να κερδίσει, απανωτές εκλογές με ποσοστά τα οποία ξεπέρασαν το 40%. Και θα το ξαναπετύχουμε στις εκλογές της άνοιξης του 2027. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε πάντα να μετατρέψει την πολιτική σταθερότητα σε δύναμη αλλαγής. Και αυτή είναι μεγάλη νίκη της νέας Δημοκρατίας και η δύναμη που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε και πάλι τις εκλογές», υπογράμμισε.
«Το καράβι θέλει έναν καλό καπετάνιο»
Και συνέχισε: «Έχουμε μπροστά μας ακόμη μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη όχι μόνο στις δυνατότητες του κόμματός μας αλλά και στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος γνωρίζει τη Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυάται ταυτόχρονα και σταθερότητα και που μπορεί να διαβάζει τα σημεία των καιρών και σε ταραγμένα νερά να κρατάει σταθερό το τιμόνι. Στα ταραγμένα νερά είναι η χώρα που χρειάζεται καλό καπετάνιο, καλό πλήρωμα και καλό σκαρί και το πλήρωμα είστε εσείς
Μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027 μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ποιο είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα του 2030».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην πολιτική κατεύθυνση που, όπως είπε, πρέπει να διατηρήσει η χώρα. «Δεν θα υποκύψει η χώρα, δεν θα γυρίσει πίσω, δεν θα πέσει θύμα λαϊκιστών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα ως βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, αναφερόμενος στις διεθνείς προκλήσεις, κάλεσε το ακροατήριο να αναλογιστεί πώς θα είχε αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις σημερινές συνθήκες εάν βρισκόταν σε πιο ευάλωτη θέση. «Φανταστείτε αυτή η κρίση να έβρισκε την Ελλάδα ευάλωτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΝΔ παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στις διαδραστικές δράσεις που είχαν στηθεί στον χώρο, καλώντας τους μεταξύ άλλων να γράψουν στον ειδικό πίνακα με το μήνυμα «Νέα Δημοκρατία για μένα σημαίνει…» και να «ρίξουν σουτάκι στην μπασκέτα».
Το «4 στα 4»
Μετά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δοκίμασε τις δυνατότητές του στο μπασκετ και ήταν απόλυτα εύστοχος στις βολές που επιχείρησε: «Έβαλα 4 στις 4» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Αν σκεφτείτε ότι κερδίσαμε τρεις εκλογές, αυτό κάτι σημαίνει. Πάμε για την τέταρτη νίκη».
Με έναν διαφορετικό και περισσότερο διαδραστικό τρόπο επέλεξε η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) να γιορτάσει φέτος την επέτειο των 52 χρόνων από την ίδρυσή της, συνδέοντας την ιστορική διαδρομή της παράταξης με τις νέες τεχνολογίες και τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων.
Στον χώρο του παλιού αμαξοστασίου της ΟΣΥ έχει στηθεί μια ψηφιακή διαδρομή στον χρόνο, με σταθμούς από την πορεία της Νέας Δημοκρατίας από το 1974 έως σήμερα, σε μια διαδρομή που συμπίπτει με τα 52 χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Ωστόσο, η γιορτή του κυβερνώντος κόμματος πραγματοποιείται με ηχηρές απουσίες: Αντώνης Σαμαράς (έχει διαγραφεί άλλωστε), Κώστας Καραμανλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης (βρίσκεται στο Στρασβούργο) και Νίκος Δένδιας (είναι σε συνάντηση υπουργών Άμυνας στη Βενετία) δεν έδωσαν το παρών στην αποψινή εκδήλωση που είναι σε εξέλιξη και κορυφώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αφίσες, πρωτοσέλιδα και φωτογραφίες από 52 χρόνια ιστορίας
Στις οθόνες που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο προβάλλονται ψηφιακά αφίσες από προεκλογικές καμπάνιες της Νέας Δημοκρατίας, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά και ιστορικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων από εκλογικές αναμετρήσεις, εκλογικές νίκες και σημαντικές στιγμές της παράταξης.
Παράλληλα, παρουσιάζεται φωτογραφική έκθεση με στιγμές από την 52χρονη διαδρομή του κόμματος. Εκτός από το ιστορικό φωτογραφικό υλικό, στην έκθεση περιλαμβάνονται και φωτογραφίες από προσωπικά αρχεία μελών της Νέας Δημοκρατίας.
Με αυτόν τον τρόπο, η διοργάνωση επιχειρεί να συνδυάσει τη θεσμική και πολιτική ιστορία της παράταξης με προσωπικές στιγμές ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτήν.
Από το κουίζ ιστορίας μέχρι το 360° photo booth
Η επετειακή εκδήλωση δεν περιορίζεται στην προβολή ιστορικού υλικού. Οι διοργανωτές έχουν εντάξει σειρά διαδραστικών δράσεων, δίνοντας στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά.
Ξεχωρίζει το κουίζ «Πόσο καλά γνωρίζεις την ιστορία της ΝΔ;», με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών που αφορούν σημαντικά κομματικά και ιστορικά γεγονότα από το 1974 μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, υπάρχει παιχνίδι τρίλιζας με μπασκέτες, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο booth οι συμμετέχοντες μπορούν, μέσω της τεχνολογίας, να μεταφερθούν σε περιβάλλον προεκλογικής συγκέντρωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Στον χώρο λειτουργεί επίσης 360° photo booth, όπου οι παρευρισκόμενοι μπορούν να φωτογραφηθούν με τα σήματα και τα εμβλήματα του κόμματος.
«Νέα Δημοκρατία για μένα σημαίνει…»
Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης αποτελεί ένας μεγάλος τοίχος με την ερώτηση «Νέα Δημοκρατία για μένα σημαίνει…». Οι συμμετέχοντες καλούνται να συμπληρώσουν τη φράση με τη δική τους απάντηση, καταγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τι σημαίνει για τους ίδιους η παράταξη. Ο τοίχος αναμένεται στη συνέχεια να μεταφερθεί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο.