Αντώνης Σαμαράς για υπόθεση Novartis: Μία «στημένη σκευωρία» με ηθικό αυτουργό τον Αλέξη Τσίπρα
«Εδώ έχουμε τους τελευταίους τροχούς της αμάξης και όχι τους καθοδηγητές» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός στη δίκη των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων «Μαξίμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελεση».

Για «στημένη σκευωρία» έκανε λόγο στην κατάθεση του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη δίκη των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis «Μαξίμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελεση».
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως οι κατηγορούμενοι είναι οι «τελευταίοι τροχοί της αμάξης» και τόνισε πως από την πρώτη στιγμή έχει μηνύσει τους ηθικούς αυτουργούς με πρώτο, τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως εξήγησε καταθέτοντας στο δικαστήριο, όλα άρχισαν την επόμενη ημέρα από τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία όπως τόνισε παραμένει σφόδρα αντίθετος.
«Την επόμενη μέρα από το μεγάλο συλλαλητήριο άνοιξε η σκευωρία με την απίστευτη δήλωση του Παπαγγελόπουλου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Ο Παπαγγελόπουλος από διοικητής μυστικών υπηρεσιών επί δεξιάς κυβέρνησης, έγινε υπουργός Δικαιοσύνης αριστερής κυβέρνησης. Είναι μια στημένη υπόθεση από ένα στημένο θίασο με μοναδικό στόχο τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.
«Κατηγορήθηκα με τρόπο ατιμωτικό ότι μέσα μεσημέρι έλαβα χρήματα σε τροχήλατη βαλίτσα. Μου φάνηκε στην αρχή σαν κακόγουστο ανέκδοτο. Εγώ που πέτυχα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 64%, ευνόησα τη Novartis, η οποία για πρώτη φορά το 2014, παρουσίαζε και ζημιές».
«Εδώ έχουμε τους τελευταίους τροχούς της αμάξης και όχι τους καθοδηγητές»
«Επί κυβερνήσεως Τσίπρα βρίσκομαι στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες με τη γυναίκα μου, προσγειωθήκαμε και την πήραν τηλέφωνο, ήταν η αδελφή της από μία τράπεζα και δίπλα είχε εισαγγελέα τον κ. Ντζούρα. Η αδελφή της της είπε ότι θα έπρεπε να γυρίσει αμέσως για να ανοίξει τη θυρίδα. Η γυναίκα μου είπε το αυτονόητο ότι θα γυρίσει αύριο και βάλτε ένα φρουρό, ο κ. Ντζούρας δεν το δέχθηκε, διέρρηξε τη θυρίδα και άνθρακας ο θησαυρός. Την ίδια ημέρα ο αδελφός μου μετά από δύσκολη εγχείριση καρδιάς, ήταν στον Φιλοκτήτη και λαμβάνει τηλέφωνο από Ντζούρα και του ζητάει να ανοίξει μια δικιά του θυρίδα, του είπε δεν μπορώ και η απάντηση ήταν θα την ανοίξω εγώ. Την άνοιξε και για δεύτερη φορά άνθρακας ο θησαυρός»
«Τα λέω αυτά για να δείξω την επιθετικότητα από τους διώκτες μας. Και γι' αυτό δήλωσα ότι θα πάω μέχρι το τέλος. Εδώ έχουμε τους τελευταίους τροχούς της αμάξης και όχι τους καθοδηγητές. Προφανως δεν έκαναν μόνοι τους. Η Κελέση στην τέταρτη κατάθεση της θυμήθηκε ότι είχε πάει η βαλίτσα με χρήματα για τον Πρωθυπουργό. Τι στο καλό; Κανένας δεν την ρώτησε αν ήταν η ίδια μπροστά; Αν είχε ερωτηθεί εγκαίρως δεν θα υπήρχε η διαπόμπευση μας. Ιδού ο δόλος».
Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι τα κατέθεσαν αυτά με δόλο;
Αντώνης Σαμαράς: Γνώριζαν τις συνέπειες που θα έχουν οι καταθέσεις τους. Δεν σηκώθηκαν ένα πρωί να πάνε να συκοφαντήσουν τον Σαμαρά. Ο Δεσταμπασίδης αφαιρεί με τη σημερινή δήλωση του τον δόλο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη Μαραγγέλη. Με τη δική της κατάθεση έγινε φέιγ βολάν ένα ψέμα. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να συγχωρήσει το ψέμα της Μαραγγέλη. Διάβασα και κατάλαβα ότι η Μαραγγέλη είναι το μεγαλύτερο αίτιο γιατί κατέθεσε πράγματα που δεν μπορούσε να αποδείξει. Εγώ θεωρώ ότι τα κατασκεύασε όλα αυτά η κυρία. Ήταν φανερό ότι έγινε κατασκευή. Τη θεωρώ τη μεγαλύτερη ένοχο για εμένα..
Διευκρινίσεις από «Σαράφη»
Στην έναρξη της διαδικασίας, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» προχώρησε σε μια διευκρινιστική δήλωση για το Harvard Project, στην οποία καταλήγει ότι «ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή μου δωροδοκία του τότε πρωθυπουργού κ. Σαμαρά.
Για μία ακόμη φορά δηλώνω ότι πηγή πληροφόρησής μου για τις φερόμενες δωροδοκίες οποιουδήποτε πολιτικού ή μη προσώπου, ήταν πάντα ο Κ. Φρουζής.
Διευκρινίζω τέλος ότι ο Κ. Φρουζής ή άλλο στέλεχος της εταιρείας, ποτέ δεν μου ανέφεραν ότι δωροδοκήθηκε ο τότε πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, για τον οποίον ουδέποτε αμφέβαλα για το ήθος και τον πατριωτισμό του».
Από την πλευρά του, ο εκ των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας Χρίστος Μυλωνόπουλος χαρακτήρισε τη δήλωση Δεσταμπασίδη άσφαιρη και υποκριτική.