Απόφαση-σταθμός στη Βρετανία: Πρόσθετες ποινές σε καταδικασθέντες που δεν παρίστανται στο δικαστήριο
H βρετανική κυβέρνηση καταθέτει σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου, στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο «Θύματα και Δικαστήρια».

Πρόσθετες κυρώσεις θα αντιμετωπίζουν πλέον βάσει νόμου οι εγκληματίες που αρνούνται να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία κατά την ανακοίνωση της ποινής τους στη Μεγάλη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση καταθέτει σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου, στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο «Θύματα και Δικαστήρια» (Victims and Courts Bill), το οποίο προβλέπει επιπλέον φυλάκιση ή στέρηση προνομίων στη φυλακή για όσους καταδικασθέντες αρνούνται να εμφανιστούν στο δικαστήριο κατά την επιβολή της ποινής τους, στην Αγγλία και την Ουαλία.
Οι οικογένειες που «μπήκαν μπροστά»
Αφορμή στάθηκαν περιπτώσεις δραστών που αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις οικογένειες των θυμάτων, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή και εκκλήσεις για αλλαγή της νομοθεσίας, αναφέρει το Sky News.
Οι οικογένειες της δολοφονημένης δασκάλας Σαμπίνα Νέσα, της απόφοιτης Νομικής Ζάρα Αλίνα και της μητέρας τριών παιδιών Μαίρη Τζέιν Μουσταφά –γνωστής και ως Μιρχικάν «Τζαν» Μουσταφά–, έχουν όλες αγωνιστεί για την αλλαγή του νόμου, καθώς οι δράστες των εγκλημάτων τους δεν εμφανίστηκαν στην ανακοίνωση της ποινής.
Σε κοινή τους δήλωση, η αδελφή της Νέσα, Τζεμπίνα Ισλάμ, η θεία της Αλίνα, Φαρά Ναζ και η ξαδέλφη της Μουσταφά, Άισε Χουσεΐν, ανέφεραν:
«Αυτό το μέτρο καθιστά τους δράστες υπόλογους. Στέλνει ένα σαφές και αναγκαίο μήνυμα: η Δικαιοσύνη δεν είναι προαιρετική. Δεν πρόκειται για τιμωρία μέσω καταναγκασμού, αλλά για διασφάλιση ότι οι ένοχοι δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν από τις συνέπειες των πράξεών τους».
Οι ίδιες χαρακτήρισαν τη νομοθεσία «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ τόνισαν ότι οι προβλεπόμενες ποινές δείχνουν πως το θέμα λαμβάνεται πλέον σοβαρά.
Τι θα ισχύει με τον νέο νόμο
Με βάση το νέο πλαίσιο, οι δικαστές θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν έως και δύο επιπλέον έτη ποινής φυλάκισης για όσους αποφεύγουν να παραστούν στο δικαστήριο.
Όσοι ήδη εκτίουν βαριές ποινές ή ποινές ισόβιας κάθειρξης θα μπορούν να τιμωρούνται εντός φυλακής, με μέτρα όπως περιορισμός στο κελί και αφαίρεση προνομίων, όπως επιπλέον χρόνος στο γυμναστήριο.
Ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Ρίσι Σούνακ, είχε δεσμευθεί για αλλαγή της νομοθεσίας μετά από συνάντησή του με τη μητέρα της 9χρονης Ολίβια Πρατ-Κόρμπελ, η οποία δολοφονήθηκε στο Λίβερπουλ. Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, έχει επίσης υποσχεθεί να προωθήσει το μέτρο.
Ο δολοφόνος της Ολίβια, Τόμας Κάσμαν, δεν παρέστη στο δικαστήριο για να ακούσει την ισόβια ποινή του τον Απρίλιο του 2023. Αντίστοιχα, ο Κάιλ Κλίφορντ –που καταδικάστηκε για τριπλή δολοφονία με βαλλίστρα και μαχαίρι– αρνήθηκε να εμφανιστεί στη δική του ακρόαση, ενώ ο Άξελ Ρουντακουμπάνα, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία παιδιού, απομακρύνθηκε από την αίθουσα επειδή φώναζε επανειλημμένα.
Η υφυπουργός Δικαιοσύνης, Άλεξ Ντέιβις-Τζόουνς, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αξιοθαύμαστες οικογένειες των Ολίβια Πρατ-Κόρμπελ, Τζαν Μουσταφά, Σαμπίνα Νέσα και Ζάρα Αλίνα –και τόσες άλλες– που αγωνίστηκαν ακούραστα ώστε οι δράστες να αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις πράξεις τους παρευρισκόμενοι στην απόδοση της ποινής. Η δικαιοσύνη δεν είναι προαιρετική – θα διασφαλίσουμε ότι οι εγκληματίες θα έρχονται αντιμέτωποι με τα θύματά τους».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πρόβλεψη για περιορισμό της γονικής μέριμνας σε δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων κατά των ίδιων των παιδιών τους.
Παράλληλα, ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Επιτρόπου για τα Θύματα, ο οποίος πλέον θα συντάσσει ανεξάρτητες εκθέσεις για το αν οι αρμόδιοι φορείς τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του Κώδικα Θυμάτων, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση.