Από τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, για να πάω στο Σύνταγμα στέλνω sms με το 6 και περπατάω 5-6 χλμ. Μόνος μου. Είναι η καθημερινή μου άσκηση. Τηρώ με ευλάβεια τα μέτρα, όχι γιατί τα απολαμβάνω, αλλά γιατί νοιάζομαι πραγματικά για τους άλλους- επιδιώκω με τη στάση μου να περιοριστούν οι εστίες διασποράς. Ένα άθροισμα παρόμοιας στάσης έχει φέρει τα καλά αποτελέσματα της χώρας προς ώρας.

Κι έρχεται η Πρωτομαγιά και βλέπω την “εντυπωσιακή” συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που πολλούς εξέπληξε (ευχάριστα) κι αρκετοί εξύμνησαν.

Και νιώθω λίγο περίεργα ξέρετε, διότι sms 6+ για “επαναστατική γυμναστική” δεν υπάρχει, συν του ότι όλοι αυτοί δεν… προσγειώθηκαν με κάποιο μαγικό τρόπο στις θέσεις τους για να κάνουν τα ακούνητα στρατιωτάκια. Προσυγκεντρώθηκαν, οργανώθηκαν, πορεύτηκαν (συγχρωτίστηκαν δηλαδή), έκαναν το χάπενινγκ… Πριν την τελική εικόνα προηγήθηκαν άλλες και μετά από αυτή πάλι άλλες. Που δεν είδαμε διότι, αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακό να βλέπεις διαδηλωτές παρατεταγμένους με γεωμετρική λογική και μήνυμα αποστάσεων (άρα μένεις εκεί και λες “μπράβο…”, “Ουάου”, “πόσο άψογοι!”).

Οκ… πέραν των ποικίλων συνδηλώσεων της εικόνας και -ειλικρινά απορώ- του χωρίς νόημα μηνύματος αυτή τη στιγμή (απεργίες και διαδηλώσεις είναι το ζητούμενο όταν έρχεται παγκόσμια ύφεση που τρομάζει και απαιτεί σοβαρές και συγκροτημένες λύσεις;), υπάρχει αυτό που εκτιμώ ως το πιο βασικό: το πριν και το μετά αυτής της εκδήλωσης. Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τα μέτρα ασφαλείας για να εκτελέσουν το χάπενινγκ που διαφήμιζε τη δυνατότητα ακίνητης διαμαρτυρίας με αποστάσεις και μάσκα. Συγγνώμη, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι το ΠΑΜΕ αδιαφόρησε πλήρως για τους άλλους κι εμένα, έδωσε βάση μόνο στον εαυτό του και πούλησε ακόπως “αγώνα” απέναντι στους κακούς καπιταλιστές που κυβερνάνε, παίρνουν μέτρα, έχουν ευθύνη και λογοδοτούν.

Στα μάτια μου αυτή η διαδήλωση ήταν η αποθέωση της ανευθυνότητας- η στρατιωτική παράταξη δεν σηματοδοτεί προστασία εργατικών δικαιωμάτων. Κι όταν ζεις σε συνθήκες πανδημίας, έχεις ξεχάσει πώς μοιάζουν οι φίλοι σου, έχεις λιώσει στην καραντίνα και τηρείς τα μέτρα γιατί σέβεσαι την υγεία των άλλων, διεκδικείς (και) οι ιδεολογικές αναζητήσεις να μείνουν σπίτι…

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.