Στα ελληνοτουρκικά τα πράγματα ξαναρχίζουν και γίνονται πολύ ζόρικα. Μπορεί να αναβάλαμε τις έρευνες στο Αιγαίο, να ακυρώσαμε τη στρατιωτική άσκηση καταιγίδα 2020 υποτίθεται για λόγους κορονοϊού αλλά η κατάσταση φαίνεται να εισέρχεται ένα δύσκολο σπιράλ.

Οι Τούρκοι άρχισαν προχθές από τον Τύπο τους να στοχοποιούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το προβοκατόρικο αφιέρωμα περιοδικού που κατατάσσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως δήθεν συνεργάτη του Αμπντουλάν Γκιουλέν, ενώ  χθες στοχοποίησαν την Αγιά Σοφιά, μέσω ενός αμφίσημου tweet του Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντή επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν που έδειχνε μια φωτογραφία του μνημείου γράφοντας την  φράση: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί».

Και την ώρα που η τουρκική οικονομία καταρρέει η γειτονική χώρα απαντώντας σε μία διακήρυξη πέντε κρατών “Ελλάδα Κύπρος Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Γαλλία” για τα θέματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών το πήγε και πιο πέρα. Εξέδωσε μία ανακοίνωση από το  Υπουργείο Εξωτερικών της που μας βαφτίζει όλους μαζί ως «Άξονα του Κακού» και προσθέτοντας μαζί και το Χάφταρ έχει αρχίσει και δημιουργεί στο εσωτερικό της ένα κλίμα φανατισμού που στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξει το φθινόπωρο σε εκλογές και όχι μόνο λόγω των σοβαρών προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας.

Μάλιστα η τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων AREA πραγματοποίησε τον Απρίλιο έρευνα που δείχνει μειωμένη την εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης (AKP) στο 35,8%. Την κάτω βόλτα έχει πάρει και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν το κόμμα εθνικιστικής δράσης του «γκρίζου λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP) με 9,6%. Να θυμίσουμε ότι το όριο εισόδου στην εθνοσυνέλευση είναι 10% Στριμωγμένοι και άρα επικίνδυνοι.

Όσο για εμάς. Ο κορονοϊός και η ζημιά που προκάλεσε και προκαλεί στην οικονομία είναι εδώ και έχουμε και πάλι στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά με μία πολύ δύσκολη στην προοπτική μπροστά μας.
Έχουμε ξαναγράψει στο flash.gr ότι η δύσκολη στιγμή θα έρθει όταν θα αναρτηθεί ή θα καταχωρηθεί στα αποθετήρια του ΟΗΕ αυτό το αναθεματισμένο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης που εξυφάνθηκε το φθινόπωρο του 2019 όταν η ελληνική διπλωματία αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες κοιμόντουσαν όρθιες.


Από τη στιγμή και αν αυτό καταχωρηθεί, οι Τούρκοι θα θεωρήσουν ότι έχει διεθνή αναγνώριση και θα βγάλουν πλοία στο  νότιο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα στη Λιβύη ο Ερντογάν στέλνει όπλα μέσω Τυνησίας. χρησιμοποιεί ανήλικα παιδιά ως μαχητές κατά του Χάφταρ ο οποίος δυστυχώς για εμάς τις τελευταίες ημέρες χάνει εδάφη. Ακόμα και οι Ρώσοι φαίνεται πως υποχωρούν σε σχέση με την τουρκική παρουσία στην ταλαιπωρημένη χώρα. Ένας Ερντογάν που σιγά σιγά πάντως ξεμένει από λεφτά και δημοτικότητα. Δεν είναι αδιαφιλονίκητος όπως παλιότερα. Σε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Metropoll, ο Ερντογάν είναι πρώτος μεν σε δημοφιλία με 52,1% αλλά ακολουθεί με 40,8%  η αρχηγός του “Καλού κόμματος” Μεράλ Ασκενέρ.

Αυτή η καλή κυρία που αποκαλείται «λύκαινα» στην Τουρκία πολλές φορές κάνει δηλώσεις του τύπου «ο Ερντογάν είναι μαλακός απέναντι στους ελληνοκυπρίους» ή «Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα»

Ο Ερντογάν με τέτοια άγρια άλογα (για να αφήσουμε λίγο τους λύκους στην ησυχία τους) στην εσωτερική κούρσα δεν μπορεί να είναι ειρηνιστής απέναντί μας. Σκληραίνει λόγο και πράξεις για να ελέγχει το εσωτερικό και αυτό είναι σημαντικό να το έχουμε κατά νου και να μας προβληματίζει. Γιατί και μετά τον Ερντογάν οι συνομιλητές της Ελλάδας θα είναι λύκαινες και λυκόπουλα που ουρλιάζουν συστηματικά από τώρα. Εμείς τι κάνουμε…