Ήμουν 11 χρονών όταν το 1985 αλλά το θυμάμαι να γίνεται viral στην… ΕΡΤ  το σκηνικό με τον βουλευτή Λευτέρη Καλογιάννη που έμεινε ιστορία ως «Καλπογιαννης» . Ήταν 23 Μαρτίου σε μία θυελλώδη δεύτερη ψηφοφορία με τα περίφημα μπλε ψηφοδέλτια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Χρήστος Σαρτζετάκης) όταν ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πήρε την κάλπη από την Ολομέλεια και έφυγε θέλοντας να δείξει την αντίδραση του κόμματος για τα χρωματιστά ψηφοδέλτια που παραβίαζαν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Την πήρε την κάλπη και την πήγε στα γραφεία της Ν.Δ. στη Βουλή και έμεινε τόσο ξακουστός ώστε ο γιος του 35 χρόνια μετά να είναι βουλευτής Ιωαννίνων!

Και επειδή η ζωή παίζει απίθανα παιχνίδια ή όπως το λένε τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί karma is a beach* ποιος θα περίμενε 36 χρόνια μετά ο γιος του Σταύρος Καλογιάννης να γινόταν πρωταγωνιστής μιας αντίστοιχης φαιδρής ιστορίας κάλπης.

Ο σημερινός Καλογιάννης εκ παραδόσεως πιθανώς και παραδρομής σίγουρα, στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν έβαλε το ψηφοδέλτιο σε φάκελο και το έριξε στην κάλπη πριν οι ψηφοσυλλέκτες βουλευτές προλάβουν να τον σταματήσουν.

Αμέσως η ψηφοφορία διακόπηκε και αποφασίστηκε ομόφωνα και στη «ζούλα» παρόντος του Προέδρου Τασούλα να ανοιχτεί η κάλπη και να επιστραφεί το ψηφοδέλτιο στον κύριο Καλογιάννη ώστε ο βουλευτής να το ξαναρίξει στην κάλπη παρουσία και του Προέδρου της βουλής. Ούτε γάτα ούτε ζημιά και η ψηφοφορία συνεχίστηκε κανονικά μεν,  άκυρα δε.

Η ιστορία επαναλήφθηκε ως φάρσα

Ειρήσθω εν παρόδω στην ιστορία θα περάσουν και και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (σσ. ψήφου) Αρβανιτίδης και Κεγκέρογλου οι οποίοι είπαν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση (δεν ήξεραν ότι τους ακούγαμε) τις μυθικές φράσεις «δεν μας πειράζει δεν θα το καταλάβουν» και «δεν βγήκε φωτογραφία ότι ψήφισε» σε ένα ρεσιτάλ εντιμότητος και διαφάνειας της διαδικασίας.

Το Monty Python σκηνικό συμπλήρωσαν τα γαλλικά της Νάντιας Γιαννακόπουλου κατά της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία καθώς μιλούσε στο τηλέφωνο της με ανοιχτό το μικρόφωνο. Είναι όλα όμως γραφικά και πλάκα;

Το σκηνικό συμπλήρωνε ο γενειοφόρος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που πάντως ψήφισε σωστά (;)

Ρωτήστε και τον Παπαγγελόπουλο ή τον κάθε Παπαγγελόπουλο που από μία τέτοια ψηφοφορία παραπέμπεται η όχι στο σκαμνί. Επί της ουσίας πάντως και ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής ή ένας πρωτόβγαλτος κοινοβουλευτικός συντάκτης που έχει ρίξει μία ματιά στον κανονισμό της Βουλής γνωρίζει ότι η ψηφοφορία για θέματα ποινικής ευθύνης υπουργών είναι μυστική (άρθρο 155 παρ.8).

Σύμφωνα δε με το άρθρο 73 ο βουλευτής (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης ) προσέρχεται στην κάλπη και ρίχνει το ψηφοδέλτιο της προτίμησης του. Πρόκειται για μυστική ψηφοφορία που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της ψήφου βουλευτή ακόμα και αν ψήφισε άκυρο, ακόμα και αν έκανε λάθος.

Μόνο στην φανερή ψηφοφορία σύμφωνα με το άρθρο 72 Α επιτρέπεται διόρθωση ψήφου. Μυστική ψηφοφορία σημαίνει ότι η κάλπη δεν ανοίγει σε καμία των περιπτώσεων πλην της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων. Ψηφοφορία στην οποία δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο της ψήφου βουλευτή ή άνοιξε η κάλπη για να διορθωθεί η ψήφος είναι απολύτως άκυρη.

Συζητάμε για την ποινική δίωξη ενός προσώπου και όχι για κάποιο παιχνίδι μιας παρέας. Επίσης σημαντικό στη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν ότι καταστρατηγήθηκε η πρόβλεψη χωριστής ψήφου για κάθε ένα από τα επτά αδικήματα που προσάπτουν τον Παπαγγελόπουλο με ένα ψηφοδέλτιο που συντάχθηκε στη λογική του «Όλα ή τίποτα» το οποίο και δεν άφηνε περιθώρια στους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Επίσης εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός  ότι ενώ η ψηφοφορία ήταν μυστική, Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης καστανίδης έστειλαν επιστολή με την οποία ανακοινώθηκε δημόσια ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «σύμφωνα με τη θέση του κόμματός τους!» Πλήρης η μυστικότητα.

Ο μόνος κερδισμένος από αυτή την παρωδία είναι ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος προφανώς θα κυνηγήσει με κάθε τρόπο την πάσχουσα από ακυρότητα ποινική διαδικασία που θα ακολουθήσει στο εξής. Α… και ο βουλευτής Καλογιάννης που φρέσκαρε την οικογενειακή παράδοση.

*Φράση που ως ιδωματισμός σημαίνει πως αν κάνεις κάτι (κακό) θα το βρεις μπροστά σου